Program Adı: Gastronomi Yüksek Lisans Programı
Program Türü: Tezli – Tezsiz
Program Dili: Türkçe - İngilizce
Program Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi İlkay Gök
Ön Başvuru Süreci: Size özel indirimli program ücreti bilgisini almak, detaylı bilgi edinmek ve arzu ederseniz kayıt işlemlerinin başlayabilmesi için Ön Başvuru Formu'nu doldurmanız yeterlidir.
Gastronomi; yemeği temel olarak ele alan, doğa ve beşeri bilimleri kapsayan bir bilim dalıdır. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik ve sağlıklı olan ama bununla birlikte her zaman bazen sağlıklı olmasından önce azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç gastronominin çalışma konusudur.
Günümüz toplumlarında var olan gastronomiyi anlamak için geçmişte yaşayan medeniyetleri, yaşam şekillerini, bölgenin coğrafik özelliklerini, meydana gelen savaş, açlık kıtlık gibi tüm tarihi olayları, toplumlar arası iletişimi, ticareti, toplumun dini inançlarını, yönetim şekillerini, sanatını, ekonomik gücünü ve yemeği hazırlarken kullanılan gıdaların kimyasal-fiziksel özelliklerini, yemek pişirme tekniklerini, sanatı, servis ve sunum tekniklerini, teknolojik gelişmeleri, genel sağlık bilgisini çok iyi bilmek gerekir. Çünkü gastronominin oluşumu bütünüyle bunların etkisi altındadır.
Gastronominin işlevi; temel ilkelere dayanarak, yiyecek haline dönüştürülebilecek her şeyi arayan, sağlayan ve hazırlayan herkese rehberlik sağlamaktır. Gastronomi; yemeğini hazırlamasında mesleği ne olursa olsun insanın arkasındaki gerçek motivasyon gücüdür.
Gastronomi, hijyenik, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak; yemek düzeni ve sistemi anlamına da gelir. Kısaca gastronomi yeme-içme bilimi ve sanatıdır şeklinde tanımlanabilir ama tam anlamıyla gastronomi; insanın beslenmesiyle ilgili olan her şeyin sistematik olarak incelenmesidir.
Tezli Program, toplam 21 kredilik ders yükü (7 ders) ve kredisiz yüksek lisans tezinden oluşur.
Tezsiz program, toplam 30 kredilik ders yükü (10 ders) ve kredisiz bitirme projesinden oluşur.
Size özel indirimli program ücreti bilgisini almak, detaylı bilgi edinmek ve arzu ederseniz kayıt işlemlerinin başlayabilmesi için Ön Başvuru Formu'nu doldurmanız yeterlidir.
Mesut TOKUYUCU - Gastronomi Yüksek Lisans Programı
Akademik ve profesyonel gelişimim
için Gastronomi bölümü yüksek lisans yapmak istediğimde, mesleğimle ilgili
güncel bilgiler öğrenebileceğim bir program aradığımda İstanbul Okan
Üniversitesi’nden başka bir alternatif bulamadım. Akademik kadroları güçlüydü
teorik bilgiyi pratik bilgi ile çok iyi harmanlıyordu. Bunu iş hayatına
yansıtan programları vardı. Aldığım eğitimin işimde çok faydasını görüyorum.
İlgilenen meslektaşlarıma tavsiye ederim.
Merve SÖĞÜT - Gastronomi Yüksek Lisans Programı
Lisans eğitimimden sonra Okan’da
yüksek lisans yapmaya başladım. İlk yılı başarıyla tamamladım ve şu anda tez
dönemine geçmiş bulunmaktayım. Bölüm başkanımız İlkay Gök başta olmak üzere
bölümdeki hocalarımız çok değerli ve mesleklerinde donanımlılar. Hem teorik
anlamda hem de uygulama alanında birçok kazanım elde ettim. Lisans eğitimimi de
üniversiteniz de tamamlamak isterdim. Alanda donanım kazanmak isteyenlere
tavsiye ederim.
Eda Dartepe UZ - Gastronomi Yüksek Lisans Programı
Eğitimimi ilerletmek amacıyla Okan Üniversitesi Gastronomi bölümünde
yüksek lisansa başladım. Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İlkay Gök hocamdan
ders alacak olmam da bu kararı vermemde çok etkili oldu. Çünkü İlkay Hocanın bu
alanda en iyi isimlerden biri olması tezim konusunda bana çok şey katacaktı. Şu
an tezimi ürün geliştirme üzerine yapıyoruz. Yenilebilir şeker hamuru üzerine
daha gelişmiş daha esnek kalabilen bir ürün geliştirdik. Yeni geliştirdiğimiz
ürünle Lüksemburg'da bir pastacılık yarışmasına katıldım ve üçüncü olarak bronz
madalya aldım. Gelişmek ve ilerlemek isteyen herkese tavsiye ederim.