Üzerinde her türden insan faaliyetinin sürdürüldüğü toprak, kişisel mülkiyetin ve zenginliklerimizin ana kaynağıdır. Çoğalan nüfusla birlikte artan insan etkinlikleri için daha fazla toprak edinme, kullanma, değiştirme, dönüştürme isteği ve gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bunun için de kamu idarecileri ve yerel yöneticiler, artarak çeşitlenen kamu hizmetlerini karşılamak için daha fazla toprak/arazi edinmek durumundadır. Bir taraftan arazinin kıtlığı ve diğer taraftan yanlış arazi kullanım kararları, bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardandır; her ikisi de kentlerin kontrolsüz bir hızla büyümesi, tarım arazilerinin tarım dışı faaliyetlere (yerleşim, sanayi vs) açılması, arazi talebi ve sürdürülebilir çevre ilkelerinden uzak arazi politikaları neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, arazi üzerindeki mülkiyet, mülkiyetin kullanıma ilişkin düzenleyici faaliyetleri ve taşınmaz değerlemearazi yönetimininana konuları olup, Arazi/Toprak Sınıflandırması, Coğrafi Bilgi Sistemleri de diğer konularıdır.
Arazi Yönetimi ve Kullanımı Doktora programımızın amacı, ülkemizde arazinin bütüncül bir bakış açısıyla yönetilmesine ilişkin sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik politikaların üretilmesine destek sağlayan uygulamaları (kadastro ve tapu sicili, bölge ve kent planlamaları, kentsel dönüşüm uygulamaları, arazi ve arsa geliştirme uygulamaları, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, metro, tünel projelerinin planlaması vb.)öğretmektir.
Müfredatımızda yer alan tüm dersler, ulusal projelerde uzun yıllar deneyimi de olan öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Bu anlamda, programımızın ülkemizde tek olduğunu söyleyebiliriz.
Programımızdan mezun olmuş ve kurumların yönetim dahil her kademesinde görev yapmakta olan öğrencilerimiz ile ülke politikaları ve stratejilerine önemli katkılar sağlanıp yönlendirilmektedir. Öğrenci profilimiz genel olarak, kamu ve özel kurum üst düzey yöneticilerinden (Bakan, Genel Müdür ve Genel Müdür Yrd., Bölge Müdürü ve Daire Başkanı, Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Gn.Sek., Şirket Md.leri, Banka çalışanları vb) oluşmaktadır. Ayrıca, üniversitelerden yeni mezun olmuş ve iş hayatına yön verme gayreti içerisinde olan kişiler de öğrenci profilimiz içerisinde yer almaktadır.