Arazi Yönetimi ve Kullanımı

Program Türü: Tezli
Program Dili: Türkçe
Program Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Oktay Aksu

Ön Başvuru Süreci: Size özel indirimli program ücreti bilgisini almak, detaylı bilgi edinmek ve arzu ederseniz kayıt işlemlerinin başlayabilmesi için Ön Başvuru Formu'nu doldurmanız yeterlidir.

Ön Başvuru Formu

Programın Amacı

Arazi yönetimi; sürekli artan nüfusu destekleyecek arazi kaynaklarının etkili kullanımını sağlamak; doğal çevrenin bozulmasını önlemek; yeni, yaşanabilir yerleşim alanları oluşturmak; su havzalarını ve sulak alanları korunmak; sosyal ve teknik altyapı alanları geliştirmek; arazi gayrimenkul piyasasının ekonomik getirilerine eşit erişim sağlamak; arazi ve yapılarla ilgili vergi ve harçlar yoluyla devlet hizmetlerini desteklemek gibi temel arazi yönetimi politikalarına yönelik karar verme süreçleri olarak tarif edilmektedir. Arazi yönetimi birçok sosyal ve çevresel hedefi içermekle birlikte gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ekonomik amaçlara öncelik verilmektedir. Günümüzde, araziyle ilgili mülkiyet haklarının kamu tarafından düzenlenip güvence altına alınmasına yönelik bir arazi yönetimi serbest piyasa ekonomisin ana bileşeni ve gelişmiş bir yaşam standartlarına erişimin öncelikli adımı olarak görülmektedir. Arazi Bilgi Yönetimi ve yönetim düzeneklerinin oluşturulmasının gerekliliği; bilgi toplamak için gerekli teknolojiyi sağlamayı, bilgilerin etkili biçimde kullanılması yollarının aranmasına, bilgi sistemlerinin oluşturulmasına, geliştirilmesine, neden olmuştur.

Arazi Yönetimi Programının amacı; bölge ve kent planlamaları, kentsel dönüşüm uygulamaları, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, metro, tünel projelerinin planlaması vb. gibi planların yapılabilmesi için temel unsur olan arazinin yönetilmesiyle ilgili karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik uygulamalar geliştirmektir.

Programın Yapısı

• Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilenlerden; biri kredisiz doktora tezi olmak üzere, en az 14 dersi başarıyla bitirmiş olmaları beklenir.
  • Yüksek Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilenlerden; biri kredisiz doktora tezi olmak üzere, en az 7 dersi başarıyla bitirmiş olmaları beklenir.

Programın Müfredatı

Başvuru Belgeleri

• ALES sınav belgesi (Sayısal en az 55
  • Yabancı Dil Sınav belgesi
  • Not Çizelgesi (transkript); aslı ya da mezun olunan üniversite onaylı.
  • Nüfus Cüzdanı Sureti, Noter Onaylı Suret veya E-Devlet üzerinden alınan belge
  • Erkek Adaylar İçin Askerlik Durum Belgesi
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • İkametgâh ve Sabıka Kaydı (E-Devlet)
  • Referans Mektubu,
  • Yurtdışındaki Üniversitelerden Mezun Olanlar İçin; Yükseköğretim Kurulundan alınan denklik belgesinin aslı veya onaylı sureti ve/veya Yükseköğretim Kurulu tarafından verilmiş tanınırlık belgesi.
  • T.C. İstanbul Okan Üniversitesi Yüksek Lisans başvuru formunu doldurmak

(Asılları ile gelindiği takdirde noter onayına gerek yoktur, tarafımızdan aslı gibidir yapılacaktır.)

Program Ücreti

Ön Başvuru Formu