Yunanistan

MENU
Yunanistan

Vize Adres:
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu adres;
Turnacıbaşı Sokak 32, Beyoğlu, 34433

Telefon:
0212 393 82 90- 393 82 91- 393 82 92
Email: grgencon.kon@mfa.gr
Websitesi: www.mfa.gr/istanbul

Galatasaray Lisesinin bir üst sokağından sapılıp 100 metre yürüdükten sonra sol taraftaki sokakta görebilirsiniz. Vize başvurusu yaparken dikkat edilecek husus tecrübem dahilinde şudur; Konsolosluğa gidildiğinde kapıda bir görevli var. Ona vize için gerekli belgeleri sorduğunuzda elinize bir adet vize başvuru formu ve vize için gerekli belgelerin yazdığı bir kağıt veriyor. Bu gerekli belgelerin yazıldığı kağıt tamamen yetersiz. (ya da internette yazanlar da)Gerekli belgelerin neredeyse %60’ı ancak yazıyor. Daha yetkili birine sormak istediğinizi belirtin. İlk seferde eksik evrak mutlaka çıkıyor, ikinci seferde başvuruya kabul ediliyorsunuz. Saat 12.00’dan sonra vize başvurusu kabul edilmiyor. Sabah 7 gibi konsolosluk önünde sıraya girmekte fayda var. Yunanistan öğrencilerden vize ücreti almıyor. Vize 5 gün içinde çıkıyor (Ben başvurduktan 2 gün sonra almıştım).

Ülkeye gittikten sonra 1 ay içinde oturma iznine başvurmak gerektiğini konsolosluktan söylüyorlar. Oturma izni içinse gidilen resmi daireden bilgi veriliyor. Kısacası vize ya da oturma izni alma aşamalarında büyük problemler yaşanmıyor.

"Erasmus gibi bilimsel, araştırma programların çerçevesinde, D tipi milli giriş izni için başvuran öğrencilerin, istenilen belgelerin, geçerli olan Kanun hükümlerine göre belirlenmekte olduklarını bilmeleri gerekir. Yabancıların, D tipi milli giriş izni almaları durumunda, Yunanistana giriş yaptıklarında ikamet edecekleri İl Müdürlüğüne gerekli oturma izinlerini almaları için başvuru yapmaktan ve gerekli belgeleri vermekten muaf olmadıkları önemle duyurulur".

www.mfa.gr

Selanik’te ise Türk Konsolosluğu ile Atatürk’ün evi aynı bahçe içerisinde.

Ulaşım: Selanik’e ulaşım demiryolu ve karayolu ile sağlanabilir. Uçak Selanik’e direk yok. Atina’dan aktarma yapıp Selanik’e gelmek ise pek akıl karı durmuyor. En ekonomik yol karayoludur.

Yunanistan’a her akşam Sirkeci Tren İstasyonundan 20.30’da Dostluk Express’i kalkıyor. Tren yataklı ve gayet konforlu. Fiyatı ise 90 TL. Yalnız trenin Türk treni mi yoksa Yunan treni mi olduğu sorulmalı. Çünkü Türk trenleri Yunan trenlerine nazaran daha temiz ve konforlu. Türkiye treninin kompartımanları boyut olarak daha geniş. Ertesi sabah 10.00’da Selanik’te olunuyor.

Diğer bir alternatif ise Metro Turizm. Metro Turizm’in de Esenler otogarından gece 22.00 ve gündüz 10.00’da olmak üzere Selanik’e seferleri mevcut. Fiyatı ise 70 TL. Gece 22.00 da binildiği takdirde sabah 09.00 sularında Selanik’ e varılıyor. Yolculuk 8-9 saat sürer. Otobüsten indikten sonra 3, 8 ya da 78 numaralı şehir içi otobüsler ile şehir merkezine ulaşılır.

Selanik’e varıldığında tren istasyonu da otobüs garı da şehrin merkezine yakın olduğundan dolayı gidilecek yurda ulaşmakta zorluk çekilmiyor. Otobüse binebilir ya da mavi-beyaz renkte olan taksileri kullanabilirsiniz. Taksi fiyatları ise pahalı değildir.

Gitmeden önce o üniversitenin Erasmus koordinatörlüğünden Erasmus öğrencilerine yardımcı olan gönüllü öğrenci listesi ve maillerini isteyebilirsiniz ve onlar size yardımcı olabilir.

Para Birimi: Euro (€)‘dur

Konaklama Bilgileri: Erasmus öğrencilerine tahsis edilen 3 adet yurt var;

Efxinos Leschi”, 95 Vasilissis Olgas str.,

a) Single rooms at 6,50 € per day
b) Double rooms at 5,00 € per day / per person
c) Triple rooms at 4,00 € per day / per person

Bu yurdun en üst teras katında çok büyük, ortak kullanımlı bir mutfağı ve bir de terası var. Odaları diğer yurtlara göre biraz daha büyük. Tuvalet-banyo her katta ortak kullanımlı, yanlış hatırlamıyorsam 5‘er tane var. Yurttan okula hem yürünebilir (25-30 dak) hem de otobus ile gidilebilir.(10 dak.) İnternet bağlantısı mevcuttur. Benim dönemimde bu yurtta hemen hemen her gün Erasmus Partisi yapılırdı. İnternet kablosuz değil, yalnızca 2.katta çalışma odasından, öğrencilerin kişisel bilgisayarları ve lan kabloları ile bağlanılabiliyor. Elektrik vb. ücretler öğrenciler tarafından ödenmiyor.

7, “K. Matsi” str.,

a) Single rooms with bathroom at 7,5 € per day
b) Double rooms at 6,00 € per day / per person

Bu yurtta her odada tuvalet banyo ve her katta ortak kullanımlı mutfak var. Odalar küçük. Okula yürüme mesafesinde(10-15 dak) İnternet yok.

134, Kassandrou str.,

a)Single rooms with shared bathroom at 10,00 € per day
b)Single rooms with bathroom at 11,00 € per day
c)Double rooms at 7,00 € per day/per person

Bu Yurtta her odada tuvalet, banyo, mutfak mevcut. Şehrin tam merkezinde ve Atatürk’ün evi ve Türk Konsolosluğu ile aynı sokakta. Okula yürüme mesafesinde. (5 dakika). Diğer yurtlara nazaran biraz daha sessiz sakin. İnternet mevcut. Ben bu yurtta iki kişilik odada kalmıştım. Yurtlar arasında şu güzeldir diyemem çünkü bana göre hepsi güzeldi.

Giderken yastık, yorgan, nevresim takımı, mutfak eşyası götürmenize gerek yok. Hepsi yurtlarda mevcut. Eğer yurtta kalmak istemiyorsanız 15 gün içinde para vermeden Erasmus yurdunu boşaltabilir, eve geçebilirsiniz. Tecrübeyle sabit olarak, birçok öğrencinin kaldığı harika bir terası olan bir apartmanı size önerebilirim.

Adres: 40 Eklisies, Skepastou deka / Ev sahibi adı: Chris Christos

(Bir taksiye binip okuldan bu adrese 3 Euro’ya gidebilirsiniz)

Konaklamadan bahsetmişken öğrenci yemekhanesinden de bahsedeyim. Öğrenci yemekhanesi hafta içi ücretsiz öğlen ve akşam yemeği veriyor. İstenilen miktarda “ücretsiz” yemek yiyebilirsiniz.

Yurda alternatif bir yaşama alanı: Şehrin merkezinde (Agias Sofias durağında) üniversiteye yürüme mesafesi 10 dakika uzaklıkta bir apartman dairesi burası… Sahibi bir akademisyen… Ev üç odalı… Yani 2 öğrenciyle evi paylaşıyorsunuz… Bazen sadece 1 kişi olabiliyor… Odalardan ikisinin duvarı bitişik 3. oda ise evin diğer ucunda… Mutfağının bir yurt odası kadar geniş oluşu, daire içinde çamaşır makinesi bulunması ve bunu sadece 2 kişiyle paylaşacak olmanız, sürekli ve hızlı kablosuz internet erişimi, geniş bir salon, telefon (şehiriçi ücretsiz) TV, DVD oynatıcı, CD oynatıcı, radyo, filmler, çeşitli oyunlar, mumdan mandala, ütüden vantilatöre, üzerine ayağınızı uzatabileceğiniz puftan üzerinizi örteceğiniz yorgana kadar düşünülmüş birçok ayrıntı burayı bir yurda kıyasla daha çekici kılan yapısal ve donanımsal etkenlerden bazıları…

Kanımca mekânı asıl çekici yapan ise 3–5 metrekare limitli bir alanda yaşamak yerine, balkonu olan, salonunda arkadaşlarınızla zaman geçirebileceğiniz, küvetli bir banyoya sahip, mutfağında her türlü donanımı barındıran ve herhangi bir onarım/tamir gereksiniminizde hızlıca sizinle ilgilenecek kişiyi bulabildiğiniz bir dairede kalma imkânı vermesi…

Lüks olarak tanımlanabilecek bu dairede oda kirası (eğer yer bulunabilirse) aylık her şey dâhil 320 €…

İletişim: Mr. Dino: (0030)6972863741
Not: Dino’nun yukarıda tasvir edilen daire dışında yine ortak ya da tek kişilik kalma çözümleri olabiliyor…

Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler

Bu sitelerden okul ile ilgili her türlü bilgiye ulaşılabilir.

Aşağıdaki mail adresleri ise Erasmus koordinatörlerine ait. Tereddütsüz her şeyi sorabilirsiniz.

K. Tsinari-Kontou: elen@auth.gr

Nikoleta Kapnizou: kapnizou@ad.auth.gr

Mutlaka gidilmesi gereken yerler: Selanik deyince akla tabi ki Atatürk’ün Evi geliyor.

Selanik’in adım adım her yerini kısa bir zamanda öğrenip çok güzel yerler keşfedebilirsiniz.

Mutlaka gidilmesi gereken yerlere “erasmus partileri” yazabilirim. Bunu sırasıyla “tavernalar” ve “buziki” takip edebilir.

Yunanistan küçük bir ülke olduğu için hemen hemen her yerini gezme şansınız var. Ve mutlaka gezebildiğiniz kadar çok şehri gezin. Zaten Erasmus koordinatörlüğü de Erasmus öğrencilerine gezi düzenliyor. Araba kiralayarak ya da trenle de bir çok şehri gezebilirsiniz. Hepsi birbirinden güzel Akdeniz şehirlerini görüp, hayran kalacağınıza eminim. Ama illaki görülmesi gerekenler arasına özellikle Meteora’yı koyabilirim.

Eğer bahar döneminde gidilecekse ülkenin en büyük karnavalı olan Ortodoks Karnavalına katılabilirsiniz. Bu karnaval hemen hemen her şehirde Mart ayı içerisinde yapılıyor fakat en büyüğü ve ünlüsü Patras’ta. Bir Erasmus grubu oluşturarak Atina’ya oradan da Patra’ya kolayca geçip bu karnavala katılabilirsiniz. Tabi adaları da unutmamak gerek.

Lefkos Pirgos (Beyaz Kale): İçi müze olan ve merdivenlerle dolaşılarak çıkılan en tepesinden hem Selanik’in kıyı şeridini ve denizi hem de şehrin geri kalanını seyre dalabileceğiniz tarihi yapı…

Ano Poli (Eski şehir): Ana Poli, Atatürk’ün evinden birkaç sokak yukarıya çıkarak sınırları içerisine dâhil olunabilen, yüksek noktalara çıktıkça araba girmez dar sokakları ve tarihi şirin evleriyle oluşturduğu kompozisyonuna doğanın bahşettiği rengârenk çiçek ve bitkinin dâhil oluşuyla yansıttığı manzara karşısında kimi bünyede şiir yazma isteği uyandırabilecek gece gündüz görülesi, gezilesi ve hatta yaşanası eski Selanik.

Ülke İçi: Meteora, Kastoria, Edessa, Kavala, Chalkidiki, Verginia, Delphi (Temple of Apollon, The Oracle), Athens, Thassos

Ülke Dışı: Üsküp, Sofya

Ucuz konaklama için öneriler: Ne yazık ki Selanik'te hiç öğrenci hosteli yok. En ucuz oetlin de günlük fiyatı 20€ civarında. Ucuz oteller genellikle tren garına yakın olanlar.

Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Selanik’te ulaşım için vasıtaya pek gerek olmamakla birlikte otobus biletleri gayet ucuz. Tek kullanımlık öğrenci bileti 40 cent, çift kullanımlık için olanı ise 50 cent. Aylık ya da üç aylık öğrenci kartları almak çok daha hesaplı.

Tren hatları ise; örnek vermek gerekirse Selanik-Atina 11 Euro ve yaklaşık 5,5 saat.

Eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler
Ben ek olarak üniversiteden ve ders seçmeden bahsetmek istiyorum.

Aristotales Üniversitesi Yunanistan’ın en büyük ve en eski üniversitesidir. Toplamda 42 adet fakültesini okul içinde barındırıyor. 95.000 öğrencisi, 2.500 adet öğretim görevlisi var. Dolayısıyla bizim okulumuzdan bu açıdan çok farklı. Hocaların ofis saatleri var ve asla bu saatler dışında onlarla görüşemezsiniz. Eğer acil bir durumunuz var ise önceden mail yoluyla sizi kabul edip etmeyeceğini, zamanı olup olmadığını sormanız lazım. Okul bu kadar büyük olunca 100-150 civarı da Erasmus öğrencisi oluyor ve hocaların gözünde sizin Erasmus olmanızdan dolayı bir ayrıcalığınız olmuyor.

Okul size öğrenci belgesi, sağlık karnesi, üniversitesinin spor salonu, havuzu vs gibi faaliyetlerinden yararlanmanız için Student Clup kartı veriyor. Bunları Erasmus koordinatörlüğü binasından alıyorsunuz. Zaten ilk gideceğiniz yer Erasmus koordinatörlüğü olmalı.

Ders seçme ile ilgili birkaç şey söyleyebilirim. Her ne kadar gitmeden önce ders seçilse de oraya gittiğinizde tekrar ders kaydı yaptırıyorsunuz. Aldığınız dersi 1 ay içinde bırakıp başka bir ders alabilirsiniz. Ders kaydı yaptırmadan önce almayı düşündüğünüz derslere girip, eleme yapıp daha sonra ders kaydı yapabilirsiniz.

Devam zorunluluğu yok. Vize yok. Sadece Haziran ayında final sınavları var. Ama hocalara final sınavı yerine Research Paper ya da sunum hazırlama teklifinde bulunabilirsiniz. Mütercim tercümanlık bölümünden gidecek olan arkadaşlara aldığım dersler kadarıyla hatırlayabildiğim birkaç hoca tavsiyesinde bulunmak isterim.

Kesinlikle dersi alınması gereken hocalar:

  • Dr. Nick Kontos
  • Alexandra Lianeri
  • Prof. Dr. Tsangalidis
  • Michalis Milapides
  • Mr. Kokkonis (Introduction to Cinema)

Ayrıca ben, eğer şartlar müsait ise, Erasmus Programına iki dönemliğine katılınması gerektiği taraftarıyım. İkinci dönem gidildiği zaman Erasmus öğrencileri arkadaş ortamlarını oturtmuş oluyorlar ve aralarına girmek biraz zor oluyor. Ve ilk dönem yapılan şeyleri de dinledikçe keşke ilk dönem de burada olsaydım diyebiliyorsunuz. Avrupa’nın diğer ülkelerinden gelen öğrencilerin hep 1 yıllığına geldiğini de göreceksiniz.

Oraya gittiğinizde bir de telefon hattı alacaksınız tabi Yunanistan içi iletişim kurabilmek için. Vodofone önermem. En hesaplısı Q Card.

Ben evimi aramak için 5 Euro’luk telefon kartından alıyordum. Bu kart ile 1.5 saat Türkiye ile konuşabilirsiniz.

Gördüğüm, yaşadığım ve bildiğim kadarıyla da Selanik’in tam bir öğrenci ve Erasmus şehri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hiçbir problemle karşılaşmadan, Selanik’i ve insanları çok sevecek geri dönmek istemeyeceksiniz.