Avusturya

MENU
Avusturya

Vize Adres:
Avusturya Başkonsolosluğu
Sarıyer, Köybaşı Cad. 44, Istanbul

Tel: 0 (212) 262 93 15

Vize başvurusu için Avusturya Konsolosluğunu arayıp telefonla randevu almak gerekiyor. Randevu alabilmek için ise, konsolosluğa ait hesap numarasına para yatırıp (yaklaşık 30 TL) oradan aldığınız PIN numarası ile konsolosluluğa telefon etmek lazım. Bu kodla arayıp randevu tarihini sizin isteğinizle en yakın olan zamana göre ayarlıyorlar. Aynı anda telefonda vize için istedikleri evrakları size teker teker sıralayıp açıklıyorlar. Onlar açıklarken sizin de hızlıca not etmeniz gerekiyor, bu sürede kafanıza takılan ya da sormak istediğiniz her şeyi sorabilirsiniz. Telefon kapandıktan sonra, verdiğiniz mail adresine tekrar onay maili ve gereken evrakları yolluyorlar.

Avusturya, vize sürecinde genel olarak daha katı kurallara sahip bir ülke. Bu noktada (herhangi bir problem çıkmaması için) vize için gerekli belgelerin tam ve düzenli bir biçimde konsolosluğa teslim edilmesi gerekiyor.

Gereken evraklar dönem dönem değişebiliyor; ancak genel olarak:

* Learning Agreement (o nedenle bunu dört kopya çıkarmayı unutmayın), kabul belgeniz, yurt belgeniz, kendi okulunuzdan alınan yeni tarihli öğrenci belgesi, uçak bileti rezervasyonları, ailenize ve size ait tapular, hesaplar, maaş bordroları ..vs Seyahat sigortasını telefonda istenilirse yaptırın diyorlar ama yaptırmadığı için geri çevirdikleri insanları gördüm; bu nedenle yaptırmak gerekiyor. Bunun yanında gereken başvurunu formunu da gitmeden siteden indirebilirsiniz.

İstanbul Konsolosluğu Yeniköy’de olduğu için Anadolu yakasından gitmek biraz zor ama çok zaman almıyor. Vapurla Beşiktaş’a geçtikten sonra, oradan kalkan Sarıyer minibüsleriyle hemen gidebilirsiniz, Konsolosluk binası sahil tarafında kalıyor. Konsolosluğa girişler sırayla yapılıyor, randevu saatinden yarım saat önce gitmeniz yeterli ve tüm işlemler bittikten sonra bir hafta içinde vizenizi hazırlıyorlar; ister siz gidip alabilirsiniz isterseniz evinize kargoyla gönderebilirler. Erasmus için vize başvurusu yapıldığından, eğer pasaportunuzun süresiyle ilgili herhangi bir problem yoksa ve evraklarınız tam ise sorunsuz bir şekilde vizeniz çıkıyor.

Ulaşım: Herhangi bir uçak firmasıyla önce Viyana’ya inilip arkasından, 2 buçuk saatlik tren yolculuğuyla Graz şehrine ulaşılabilir. Bunun yanında doğrudan Graz Havaalanı’na uçuş yapan Sun Ekspres firmasıyla da Graz’a inebilirsiniz, havaalanı şehre çok yakın ve otobüslerle ulaşım çok rahat.

Viyana-Graz tren biletleri: 14-25 Euro arasıdır.
Metro: 1.80 Euro tek biniş – Havaalanına çalışan özel metroyu kullanırsanız (CAT) 10 Euro.

Para Birimi: Euro (€)’dur.

Konaklama Bilgileri
www.housing.oead.at
www.home4students.at/
www.studium.at

Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler
Bu linkle Avusturya içindeki tren yollarının saatlerine bakabilir ve ücretlerini görebilirsiniz. Ayrıca belli dönemlerde olan promosyon ve indirimli biletleri görebilirsiniz. Viyana-Graz yolculuklarında 3 gün öncesinden alınan biletlerde indirim oluyor.
Ryanair sitesinden ucuz uçak biletlerini her yere bulabilirsiniz ancak şöyle bir sorun var. Bu şirket Graz’dan değil en yakın Bratislava’dan kalkıyor. Bunun için Bratislava’ya trenle geçerek bu ucuz biletlerden faydalanabilirsiniz.

Üniversite Hakkında: 450 senelik geçmişiyle Avusturya’nın en eski üniversitelerinden biri olan Graz Üniversitesi’nin, eğitim kalitesi ve sosyal imkânları ile akademik ve sosyal açıdan bakış açınızı genişletecek; düzenli işleyişi, hocaların ve öğrencilerin her konuda, her zaman yardımcı olmaları orada hayatınızı kolaylaştıran bir etken olacaktır.

Bunun yanında okulun içinde hocalara ve öğrencilere sunulan teknolojik olanaklar oldukça gelişmiş. Oryantasyon döneminde okulla ve şehirle ilgili aradığınız tüm bilgileri bulabileceğiniz kapsamlı bir hazırlık programları var. Graz Üniversitesi gerçekten dünya standartlarında ve çok gelişmiş bir üniversite.

Mutlaka gidilmesi gereken yerler: Graz çok küçük bir şehir olmasına rağmen çok gelişmiş ve çok şirin bir yer. Günlük hayatta asla sorun çekmezsiniz çünkü her şey programlı ve düzenli. Tarihi dokularını çok iyi korumuş ve kültürlerine çok önem veren bir ülke.

Jakomini denen meydanda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Schlossberg, Schoekel, Schloss Eggenberg ve Puntigamer fabrikaları görülmeye değer. Bunun yanında Viyana ve Salzburg şehirlerinin de muhakkak görülmesi gerekenler listesinde.

Ucuz konaklama için öneriler: Ucuz ve konforlu konaklama için, erken davranılması gerekiyor çünkü yurtlar öğretim yılına yakın tarihlerde neredeyse doluyor ve pek fazla seçenek kalmıyor. Seyahatleriniz sırasında ucuz konaklam için ise http://www.hostelworld.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Avusturya’daki tren yollarından (OBB) VORTEILScard çıkararak ülke içindeki tren yolculuklarında yarı yarıya indirim kazanıyorsunuz. Bu kartı 25-28 Euro karşılığında alıyorsunuz ancak bir ay sonra size postalıyorlar ama kartınız gelene kadar indirimden faydalanabileceğiniz başka bir kart veriyorlar. Eğer Viyana-Graz arası sık sık yolculuk yapacaksanız bu kartı almanızı öneririm çünkü bu kartla 14 Euro’ya seyahat edebiliyorsunuz. Viyana’ya gezmek için çok sık gitmeseniz bile diğer ülkelere geçişler ya da havaalanı için mutlaka gitmek gerekiyor. Bu nedenle bu kartı almanız tavsiye edilir.

Günlük otobüs ve tramvay ulaşımı için ise, aylık 30 Euroya öğrenci kartı alabilir ve sınırsız binebilirsiniz.

Sizden sonraki öğrenciler için eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler

  • Avusturya insanı çok nazik ve yardımseverler ve İngilizce’yi halkın neredeyse tümü çok güzel konuşabiliyor. Sokaktan herhangi birini bile çevirseniz, size güler yüzle yardım eder ve İngilizce konuşur. Bunun için yardım alma konusunda endişe etmeyin.
  • Herhangi bir yurt seçerken size yorgan, yastık, çarşaf, tencere, mutfak eşyası temin edileceğinden emin olun ve muhakkak sorun. Yoksa oradan almak zorunda kalabilirsiniz.
  • Okulun Erasmus Ofisiyle ilişkilerinizi sıkı tutun ve sürekli iletişim halinde olun. Aklınıza takılan herhangi bir şeyi bile sorsanız size çok kapsamlı dönüşleri oluyor.
  • Oryantasyon haftasında size GKK kartı almanız söylenecek, muhakkak belgeleri doldurun ve alın. Bu kart Avusturya hükümetinin size sağladığı bir sağlık sigortası, başınıza gelebilecek herhangi bir durumda ücretsiz olarak doktor masraflarınız karşılanıyor ve ilaç alma durumunda sadece 5 Euro veriyorsunuz. Ancak bu kart için aylık 55 Euro ödeme yapmanız şart. Bu fiyatı ödememek için sakın bu kartı almaktan vazgeçmeyin çünkü Erasmus süresince başınıza ne geleceği belli olmayabiliyor. Kartsız muayene ya da doktor ihtiyaçlarınızda çok daha yüklü paralar ödemek zorunda kalabilirsiniz.
  • Güz döneminde giden öğrenciler havalarla ilgili hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Bunun yanında, kasım ayından itibaren Christmas kutlamaları için kurulan pazarlar, eğlenceler ve özel bayramlarıyla bir sürü şenlik görme ve kültürlerini çok iyi tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca yazlık ve kışlık bütün özel yiyecek, içecek ve içkilerini bu dönemde tatma şansınız olacaktır. Yani Erasmus yapmanın dışında tam bir Avusturyalı gibi oranın kültürünü ve özelliklerini yaşama şansınız olabiliyor.
  • Telefon hattı olarak Vectone, Bilitel gibi hatları alarak Türkiye’yi rahat rahat arayabilirsiniz; çünkü bu hatlar oradaki Türklerin kullandığı ve Türkiye’yi aramak için ayarlanmış özel ve hesaplı hatlar.
  • Çok fazla Türk marketi bulabileceğiniz için market alışverişlerinizde ve yiyecek bulmada hiç sıkıntı çekmeyeceksiniz.
  • Graz yaşaması kolay, insanları sıcak, küçük ama sıcak bir şehir. Bu nedenle tam bir öğrenci şehri. Gittiğiniz için pişman olmayacağınız ve herhangi bir sorunla karşılaşmayacağınız bir yer.