İtalya

MENU
İtalya

Vize: D tipi İtalyan Vizesi (Multiple)
İtalyan Konsolosluğu Adresi:
Tom Tom Kaptan Sokak, 5 - 34433 Beyoğlu, Istanbul

İtalya vizesi için Harbiye’de bulunan iDATA’ya giderek başvuru yapabilirsiniz. İsteyenler direkt olarak İtalyan Konsolosluğuna giderek de vize için başvurabilirler ama iDATA bu sürecin kısalması için tüm belgeleri sizden alarak başvuruyu sizin yerinize yapıyor. Oraya gitmeden önce gerekli olan tüm belgeleri şu linkten öğrenebilirsiniz. www.idata.com.tr

Koordinasyon ücreti linkte yazdığı üzere 66 liradır. Onun haricinde vize ücreti 60 Euro. Ben Yeşil Pasaport sahibi olduğum için herhangi bir vize ücreti ödemedim. Onun haricinde evraklarınızı idata’ya teslim ettikten ve ödemeyi yaptıktan sonra size bir randevu tarihi veriyorlar, genelde 1 hafta içinde olan bu tarihte, yukarıda verdiğim İtalyan Konsolosluğu’na gidiyorsunuz ve oraya gittiğinizde görevlilerle kısa bir görüşme yapıyorsunuz. Bu görüşmede size ne kadar kalacağınız, hangi şehre ve üniversiteye gideceğiniz tarzında bazı sorular soruluyor ve vizeniz veriliyor.

Ulaşım
Castellanza:
Pegasus Hava Yolları Milano-Bergamo Havalimanına gidiyor. Türk Hava Yolları ise Milano-Malpensa havalimanına gidiyor. Ben Bergamo’ya gittim. Bergamo’da inince havalimanından Milano’nun merkezine otobüsler kalkıyor. Yaklaşık 10 Euro gibi bir ücret tutarında bu otobüslerle Milano’nun merkezine gidebilirsiniz. Havalimanından Milano’nun merkezine gelmek otobüsle 1 saat sürüyor. Castellanza ise Milano şehir merkezinde kalmadığı için, Milano Centrale tren istasyonundan trene binerek Castellanza’ya 25-30 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Onun haricinde THY ile Malpensa’ya inerseniz, oradan bineceğiniz bir ekspres tren ile 10 dakikada Castellanza tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Milano’da ulaşımın en kolay yolu trenler ve tramvaylar. Metro ulaşımı çok gelişmiş olduğundan Milano’nun her tarafında metrolar ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Onun haricinde Castellanza’da ulaşım için otobüs ve taksiyi kullanabilirsiniz. Ancak İtalya’nın genelinde tren ile ülkenin her köşesine gitmek, hatta komşu ülkelere gitmek de mümkün. Ayrıca uygun fiyatlara araba kiralayarak istediğiniz yere gidebilirsiniz. Ülkede benzin fiyatları da ülkemize göre oldukça uygun olduğundan, araba kiralayarak seyahat etmenizi tavsiye ederim. Castellanza’da otobüslerin çok düzgün işlediğini söylemek zor, çünkü halkın genel olarak maddi durumu çok iyi ve arabası olmayan insan sayısı çok olmadığından, otobüslerin işleyişinde aksaklıklar olabiliyor.

Napoli: Üniversite Napoli Aversa’da bulunmaktadır. Napoli merkezden Aversa’ya tren veya Metro ile sonrasında otobüs kullanılarak ulaşım sağlanmaktadır.

Para Birimi: Euro

Konaklama Bilgileri
Castellanza: Okulun kendi yurdu var. Fiyatlar oldukça pahalı olmakla birlikte,bir dönem boyunca okulun yurdunda çift kişilik bir odada konaklamanın bedeli 1800 Euro ve bu ücreti İtalya’ya gelmeden önce ödemeniz gerekiyor. Tek kişilik odada kalmanın fiyatı ise 3000 Euro. Yurtta kalmak isterseniz 300 Euro depozito ödemeniz şart. Onun haricinde Castellanza’da kendiniz veya bir arkadaşınız ile birlikte ev kiralayabilirsiniz. Ben Erasmum dönemim boyunca bir arkadaşımla eve çıktım ve aylık olarak kişi başı 300 Euro ödedik. Ayrıca yurtta kalırsanız yukarıda belirtilen fiyatlara yiyecek ve içeceğin dahil değildir. Ortak bir mutfak vardır ve isteyen öğrenciler bu mutfakta yemeklerini pişirip yiyebilirler ancak herhangi bir araç-gereç tahsil edilmemektedir. Öğrenciler kendi tencere vs gibi araçlarını kendileri satın almak zorundadır. Yurt okulun hemen yanında olduğu için herhangi bir ulaşım sorunu çekmiyorsunuz. Önemli bir not, yurtta internet sistemi inanılmaz derecede kötü. Aslında İtalya’da internet sisteminin çok iyi olduğunu söylemek zor ama yurtta kalacak arkadaşlar orada kendilerine özel internet almak zorunda kalabilirler (Vodafone Modem gibi).

Napoli: Evlerin %90’ından fazlası eski dolayısıyla evlerde birçok eksik bulunuyor fakat yaşamayı engelleyecek düzeyde değil. Centro Storico yani tarihi merkezdeki evlerin içleri genelde küçük ama sosyalleşme açısından bu bölge yaşamaya uygun. Tarihi merkezden biraz dışarılara doğru gidildikçe daha kullanışlı evler bulmak mümkün.

  • Tek kişilik oda kiraları 250-350 Euro arasında
  • Çift kişilik oda kiraları 175-250 Euro arasında

Doğalgaz, su, elektirik, internet gibi fatularalar ödeyip ödememek kontratınıza bağlı. Faturalar kiraya dahil değil ise faturanın cinsine göre farklı tarihlerde faturalarla karşılaşılıyor. Örneğin su faturası 3 ayda bir gelirken, internet faturası her ay gelmekte.

Yararlı Bilgiler/ Faydalı Linkler
Napoli:
Napoli’de hırsızlık olayı biraz fazla, dolayısıyla dikkatli olunması gereken bir şehir. Geceleri dışarı çıkıldığında yanınıza yüksek miktarda para, kredi kartı,pasaport veya değerli eşyalar almamakta fayda var. Trenlerin rötar yapma ihtimali yüksek o yüzden üniversiteye gidilirken bu ihtimal göz önünde bulundurarak tren saatleri seçilmeli.

Napoli’de İngilizce bilme oranı gerçekten düşük buna İtalyan öğrenciler ve profesörlerde dahil. Bu yüzden buraya gelmeden önce kurs giderek ya da kendi imkanlarınız ile en azından A2 seviyesine kadar İtalyanca öğrenmek, buradaki yaşama adapte olmayı,sosyalleşmeyi ve derslerden daha fazla verim alınmasını kolaylaştıracaktır.

Seconda Universita Degli Studi di Napoli üniversitesinin Napoli’nin farklı bölgelerindefarklı kampüsleri bulunmaktadır. Benim okuduğum mimarlık fakültesi Erasmus öğrencileri ile ilgilenen kişi Leandro Avolio. Erasmus belgeleriyle ilgili işlemleri bu kişi gerçekleştiriyor. Bunun yanında Cserta’da bulunan tıp fakültesinde Genel Erasmus ofisi bulunmakta ve buradan gerekli sertifikalar temin ediliyor. Profesörler Erasmus öğrencilerine genellikle yardımcı olmaya çalışıyor.

Uçak Biletleri için

Mutlaka gidilmesi gereken yerler
Castellanza:
Castellanza küçük bir yer ama Milano’nun merkezine ulaştığınız takdirde gezebileceğiniz yerlerin sayısı oldukça fazla.Dünyanın en önemli katedrallerden Duomo di Milano’yu mutlaka ziyaret edin. Duomo’nun bulunduğu meydanda Milano’nun en önemli alışveriş dükkanları bulunmakta. Asıl adı Galleria Vittorio Emanuele olan pasajın içerisinde dünyanın en ünlü mağazalarını gezebilirsiniz. Şehrin kuzeyinde Castello Sforzesco yer alıyor. Onun çok yakınında da kocaman bir park var. Parkın içinde Triennale adında bir müze var. Dünyanın en meşhur operalarından La Scala, Milano’nun en önemli binalarından. Duomo’ya yürüme mesafesinde. Yine La Scala opera binasının çevresinde uygun fiyata yemek yiyebilirsiniz. Corso Buenos Aires’te orta sınıf dükkanlarda uygun fiyata kıyafetler alabilirsiniz. Futbolseverler mutlaka San Siro’yu ziyaret etmeli. Onun haricinde İtalya’da görmenizi önerebileceğim şehirler Milano’ya 2-3 saat uzaklıktaki Floransa, ülkenin başkenti Roma ve yaz aylarında mutlaka ziyaret edilmesi gereken Sicilya.

  • Napoli
  • Centro Storico
  • Pompei
  • Vesuvio
  • Palazzo Reale di Caserta
  • Napoli Sotterranea
  • Isola D’Ischia
  • Capri
  • Almalfi/Positano
  • Gaiola
  • Piazza Plebiscito
  • Parco Di Capodimonte

Ucuz konaklama için öneriler
Castellanza:
Milano şehir merkezinde ucuz konaklama imkanı bulmak zor ama Avrupa’daki Hostel sistemi sayesinde internetten uygun hosteller bulabilirsiniz.

Napoli: İki kişilik odalar. Napoli Centro Storico’da bulunan evler seçilmeli.

Fatura tutarlarını minumum seviyede tutmak için örneğin su faturası için çamaşır makinesi gibi su tüketen makinaları, hafta içi 19.00’dan sonra veya hafta sonu kullanmalısınız. Doğal gaz faturası için ise yapılması gereken tek şey olabildiğince az kullanılması, örneğin kışın gün boyu veya geceleri kaloriferleri açık bırakıp uyunmamalı çünkü doğal gaz gerçekten pahalı ve altından kalkılamayacak tutarlarla karşılaşabilir.

Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Castellanza:
Tren en önemli ulaşım aracı.Metro sistemi Avrupa’nın en iyilerinden olduğu için Milano’nun her bölgesine metroyla gidebilirsiniz. Gece 2’ye kadar metrolar çalışmakta. Şehir içinde tramvaylarla ulaşım yapabilirsiniz. Şehirlerarası olarak tren fiyatları çok ucuz olmasa da kısa sürede istediğiniz yere gidebilirsiniz. Onun haricinde Milano-Castellanza mesafesinde otobüs bulunmadığından trenle gitmek en kolay yol. Metro için günlük 3 Euro’ya ticket alabilir ya da tek kullanımlık bilet alabilirsiniz. Castellanza-Milano arası tren fiyatları ise 3 Euro.

Napoli: Trenlere, otobüslere, metrolara binilmeden önce bilet alınmalı eğer herhangi birinde biletsiz yakalandığınız durumda 50 avro tutarında cezayla karşılaşabilir.

Sizden sonraki öğrenciler için eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler

  • Grevlere dikkat edilmeli. Özellikle gece 12’den sonra Milano’dan Castellanza’ya trenler bittiğinden, grev olduğundan haberiniz yoksa taksiye 50 Euro civarı para ödemek zorunda kalabilirsiniz.
  • http://www.trenitalia.com/adresinden tüm trenler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • http://www.hostelworld.com/adresinden uygun hosteller bulabilirsiniz.
  • İlk geldiğinizde yemek konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz ama diğer ülkelere oranla çok daha geniş çeşit bulabileceğiniz söyleyebilirim.
  • Erasmus döneminiz süresince işinize yarayabilecek en önemli bilgilerden biri,otomobil kiralamak için havalimanına gitmeyin. Castellanza’da bulunan otomobil kiralama servisinden yararlanın. Okul kartınızla gittiğiniz takdirde indirimli olarak kiralayabilirsiniz. Benzinin fiyatı 1.4 Euro civarında olduğu için araba kiralayarak her yere gidebilirsiniz.
  • Mutlaka komşu ülkelere uğrayın. İsviçre, Fransa ve Slovenya’yı mutlaka görün.