Polonya

MENU
Polonya

Vize Adres: Giz 2000 Plaza, Ayazağa Köyü Yolu No: 7, K. 5
34389 Maslak – İstanbul

Tel:
212 290 66 30 - 290 66 31
Fax: 212 290 66 32

Polonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun adresini bu bağlantıda bulabilirsiniz: www.stambul.msz.gov.pl

Konsolosluğu basitçe tarif etmek gerekirse, Sarıyer istikametine giderken İ.T.Ü. Maslak Kampüsü'nün önünde inip, üst geçitten karşıya geçmeniz ve ana yoldan değil, plazaların olduğu ara yoldan aşağıya doğru 100-200 metre yürümeniz gerekiyor. Giz 2000 Plaza, “Mudo Concept”in yanındaki, yani o yol üstündeki son plazadır.

Vizeye başvuracağınız zaman, pasaportunuzun en az 1 yıl daha geçerlilik süresi olmalı. Pasaport harcından muaf olmak içinse fakültenizin bağlı olduğu dekanlığa bir dilekçe yazmalısınız.

Başvuru için, konsolosluktan randevu almanıza gerek yok. Yazının başında yazmış bulunduğum, konsolosluğun web sitesindeki bilgi çubuğundan, “Konsolosluk Bilgileri -> Vize Bilgileri -> Gerekli Belgeler -> Erasmus/Socrates Bursiyerleri” adımlarını izleyerek vize başvurusu için istenen belgelere ulaşabilirsiniz.

Eğer gidecek öğrenci hibe alamıyorsa, ailesinin aylık 300 € ya kadar olan eğitim masraflarını karşılayacağını belirtmesi gerekmektedir.

Gerekli Belgeler

  • Başvuru formu ve form üzerine 1 fotoğraf yapıştırılmalı
  • 10 yıldan daha eski olmayan, talep edilen vizenin bitiş tarihinden itibaren enaz üç ay daha geçerli olan ve vize tatbik edebilmek için en az 2 boş sayfası bulunan pasaport.
  • Pasaportun 1,2,3,4. ve 60. ile tüm dolu sayfalarının fotokopileri
  • Daha önce kullanılan pasaportlar ibraz edilir (ibraz edilemiyor ise, pasaport şubesinden protokol yazısı getirilecektir)
  • Okuldan öğrenci belgesi
  • Polonya’daki okuldan kursa/programa kabul belgesi ve ödeme makbuzu (ücretli program ise) veya burs belgesi, Türkiye’deki ilgili eğitim kurumundan yazı

Vize müracaatları için: Pazartesi'den Cuma'ya, saat 09.00 - 12.00
Vize iadeleri: Pazartesi'den Cuma'ya, saat 13.00 - 15.00

Polonya Konsolosluğu, size vize konusunda herhangi bir zorluk çıkarmayacak ve başvurunuzdan aşağı yukarı 10 gün sonra 180 güne yakın geçerliliğe sahip, çoklu giriş çıkışlı, D tipi Polonya'da kalış vizesi verecektir (kargoyla işiniz yok, başvurunun kabul edilmesinden sonra size verecekleri kağıtla, belirlenen tarihte pasaport teslim alınabilir, şahsen gidip almanız gerekmiyor). Güzel haber ise Erasmus öğrencileri vize ücretinden muaf. Fakat D tipi vize size diğer ülkelere serbestçe girip çıkma hakkı tanımaz. Bunun için bir Şengen Vizesi'ne veya Polonya Cumhuriyeti'nin verdiği oturum iznine ihtiyacınız var. Şengen Vizesi'ni ister Türkiye'deki herhangi bir konsolosluktan, ister Polonya'daki Şengen Anlaşması'na dahil ülkelerin konsolosluklarından temin edebilirsiniz. Benim önerim gittikten sonra Polonya'dan temin etmeniz. Buradaki gibi günlerce beklemek gerekmiyor; örneğin ben vize başvurusunu öğleden önce yapıp, öğle tatilinden hemen sonra almıştım.

Oturum iznine başvurma konusunda okulun size tayin ettiği rehber öğrenciler bu konuda yardımcı olacaklardır.

Ulaşım
Katowice: Polonya'nın Katowice şehrine gitmek için Almanya aktarmalı olarak Katowice hava limanına varabilirsiniz. Ya da Almanya’nın Berlin şehrinde indikten sonra otobüs ya da trenle uygun bir ücretle Polonya’ya geçebilirsiniz.

Poznan: Poznan, Polonya'nın batı sınırına yakın bir şehirdir; Almanya'nın başkenti Berlin'e 300-310 km, Polonya'nın başkenti Varşova'ya ise 330 km uzaklıktadır. Poznan'a ulaşmak için 3 farklı yol izleyebiliriz:

İstanbul'dan uçakla Berlin'e, buradan tren kullanarak Poznan'a ulaşmak: 1 ay veya daha önceden rezervasyon yaptırdığınızda, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Berlin Schoenefeld'e gayet makul fiyatlı uçuşlar mevcut. SunExpress, Germanwings, Condor bu firmalardan bazıları. Berlin'e uçak yolculuğu 2,5 saat, buradan Poznan'a gitmek için ise Berlin-Varşova Ekspres'i kullanabiliyoruz. Bu trenle ortalama 24-25 Euro gibi bir bedelle ve ortalama 3 saat'te Poznan'dasınız. Benim genel olarak tercih ettiğim ulaşım şekli budur.

İstanbul'dan uçakla Varşova'ya, buradan trenle Poznan'a: Varşova'ya uçmak için Polonya'ya ait LOT Havayolları tek çare gibi.

İstanbul'dan Poznan'a, Varşova aktarmalı uçuş: Burada yine LOT Havayolları'na mecburuz ve bir de işin içine aktarma uçuşu giriyor, bu yüzden bilete giden paranın biraz fazlalaşması pek normal. Fakat gelgelelim, en rahat yöntem de bu. 4-5 saatlik bir sürede Poznan Lawica Havalimanı'nda okulun size ayarlamış olduğu rehber öğrenciler tarafından karşılanmış ve taksiyle 15 dakikalık mesafedeki yurda doğru yol alıyor olmanız olası.

Son olarak, biletlerinizi gidiş dönüş almanızı tavsiye etmiyorum. Derslerin ve sınavların erken bitmesi, hazır vizem de varken biraz etrafı gezeyim deyip süreyi uzatmak veya dönüş uçuşunu başka şehirlerden gerçekleştirmek istemek hiç de küçümsenecek bir ihtimal değil. Bununla birlikte dönüş biletini çok ileri bir tarihe alıp, 50 euro verir tarihini değiştiririm mantığıyla hareket ederseniz ve bunun için biraz geç kalırsanız, firmalardan “temmuz'un ortasına kadar hiçbir uçağımızda yer yok” tadında bir cevap alabilirsiniz. Geriye o biletten vazgeçip herhangi bir şehirden, başka bir uçakla dönmekten başka seçenek kalmayabilir (yaşanmıştır).

Radom: Ulaşım için 2 yol takip edilebilir.

  1. Türkiye’den direk Varşova'ya oradan trenle Radom'a. Varşova-Radom arası trenle 2 saat sürüyor. www.pkp.pladresinden ulaşabilirsiniz. Varşova'ya sadece THY olduğu için uçak biletlerinin çok ucuz olduğunu söyleyemem.
  2. Türkiye’den Berlin Schöfenheld'e uçakla oradan Varşova'ya 6 saatlik bir tren ve 2 saat daha Varşova-Radom tren yolunu kullanabilirsiniz.

Opole: Polonya’ya uçakla gitmeniz daha iyi olur. Bunun için Polonya Hava yolları’nı kullanabilirsiniz: www.lot.comAyrıca Almanya’ya ucuz uçak bulabilirseniz, Almanya aktarmalı da gidebilirsiniz. İstanbul-Varşova iki buçuk saat, Varşova-Katowice/Wroclaw ise yaklaşık bir saat sürüyor, fakat özellikle Opole şehrine gidecekler için uçaklarını Varşova’ya, daha sonra da Wroclaw’a kadar almalarını öneririm; çünkü Varşova’dan sonra trene binmeye kalktığınızda bilet satıcılarının İngilizce yetersizliği, ineceğiniz istasyonun belirsizliği sizi zora sokabilir.

Tren bileti satın alırken eğer satıcı İngilizce bilmiyorsa ona şu cümleyi gösterin: "Poprosze bilet 2 klasy na najblizszy pociag do: Opole Glowne Dziekuje“ = Ben Opole şehrine ikinci sınıf bilet almak istiyorum, teşekkürler.” Varşova’dan, Wroclaw’dan, Katowice’den de gelseniz “Opole Glowne” durağında ineceksiniz. Peron, Lehçe’de de Türkçe’deki gibi peron anlamına geliyor. İlk önce doğru perona gittiğinizi kontrol ettikten sonra, trende ikinci sınıf yazan istediğiniz yere oturabilirsiniz. Mutlaka en az bir kere bilet kontrolleri olur trende, bu yüzden biletinizi saklamalısınız. Öğrenci bileti almayın, çünkü sadece Polonya ülke sınırlarındaki üniversitelerinin öğrenci kartlarını geçerli sayıyorlar. Okuldan alacağınız kartla daha sonra tren hatlarında indirimi kullanabilirsiniz.

Wroclaw-Opole: Wroclaw’da havaalanından tren istasyonuna gitmek için, havaalanından kalkan 406 nolu otobüse binmeniz gerekir. Yaklaşık 20 -25 dakikada istasyona varıyorsunuz. Wroclaw’dan Opole’ye trenle ise yaklaşık gene bir saat on dakika sürüyor.

Varşova-Opole: Varşova Havaalanından tren istasyonuna gitmek için 175 numaralı otobüse binip Aleje Jerzolimskie caddesindeki Dorzec Centarlny - Tren İstasyonu durağında inmeniz gerekir. Otobüsle istasyona varmanız yaklaşık 21–27 dakika sürecektir. Varşova’dan Opole’ye trenle varmak ise 5 saatinizi alacaktır.

Katowice-Opole: İlk önce Katowice tren istasyonuna gitmek için havaalanından bir saat süren otobüse binmeniz gerekiyor. Bu otobüsün yaklaşık ücreti 5 Euro’dur. Daha sonra da Opole trenine binmelisiniz. Tren yolculuğu 2 saat sürüyor.

Opole’ye vardıktan sonra: İstasyondan çıktıktan sonra da biraz ilerde otobüs durağı var, otobüsten bilet alabilirsiniz. Ya da istasyonun önünden taksilere binebilirsiniz, yaklaşık 12 Zloty (3 Euro) tutar. (okunuşuyla “Do Sokrates po proşe” derseniz sizi Sokrates yurduna götürürler)

Para Birimi: Polonya'nın para birimi ZLOTİ'dir ve yaklaşık olarak 1 EURO, 4.5 ZLOTİ'ye eşittir.

Opole ve çoğu Polonya şehrinde para çekmek için Citibank’ta hesap açılabilir. Hem aileniz size ücretsiz para gönderebilir, hem de siz bu bankanın ATM’lerinden komisyon ücreti vermeden paranızı çekebilirsiniz, yalnız paranızı sadece Zloty şeklinde çekebileceğinizi unutmayın dolayısıyla banka kur dönüşümlerini kendi ayarlayacaktır. Diğer bir seçenek ise; Fortis Bankası aracılığıyla aileniz size Euro gönderebilir, ücretli olarak siz de döviz bürosunda paranızı çevirebilirsiniz. Opole’de olan diğer bankaları da araştırmanızı öneririz. (İNG Bank gibi)

Konaklama
Katowice: Hostelword ya da Booking.com'dan araştırarak çok uygun fiyatlarda hostel ya da hotel bulabilirsiniz. Başkent Varşova ya da Krakow’a göre Katowice de çok daha uygun fiyatlara bulmak mümkün. Ayrıca üniversitenin 2 yurdu bulunmaktadır. Fiyatları da gayet uygun.

Poznan: Poznan Ekonomi Üniversitesi'nin başvuru formundaki “yurt imkanlarından yararlanmak istiyorum” kutucuğunu işaretlediğiniz takdirde, okul size Erasmus öğrencilerinin kaldığı yurttan bir yer ayırıyor.

Bu yurdun ismi FENIKS ve Polonya'da görebileceğiniz en iyi yurt. Poznan tren istasyonu durağından (Most Dworcowy); 10, 12, 14, 15, 16 tramvaylarından birine binip yaklaşık 10 dakikalık mesafedeki “Slowianska” durağında inmeniz gerek.

Oda sistemini şöyle açıklayabilirim. Segmentler mevcut ve her segmentin içinde 2 ayrı oda var, odaların da kendilerine ait kilitli kapıları var. Her odada 2 kişi kalıyor. Segmentin içinde fakat odaların dışında, 2 odanın da ortak kullanabileceği 1 adet buzdolabı ve bir de banyo (tuvalet, lavabo, duş) var, 24 saat sıcak su mevcut. Mutfak ise segmentin de dışında. Her katta iki adet mutfak var ve tüm öğrenciler tarafından ortak kullanılıyor. Aslında bu, yemek yaparken hiç tanımadığınız insanlarla laflamak ve tanışmak için iyi bir fırsat.

Çamaşır yıkamak için yurt yönetiminin öğrencilere tahsis ettiği 2 adet makine var. Danışma masasından randevu alarak, haftada 1 defa ücretsiz olarak kullanmak mümkün. Size tavsiyem yıkama tarihinizden 2 hafta öncesinden gidip o deftere isminizi yazmanız, zira biraz yoğunluk olabiliyor.

Ayrıca, yurda girdiğiniz gibi internetiniz olmuyor. Eğer segmentinizde internet kullanmakta olan öğrenciler varsa onlarla konuşup ücreti bölüşerek ortak olabilirsiniz. Aksi takdirde interneti başvurup kendiniz almak durumundasınız.

Son olarak yurt ücreti aylık 100 EURO.

Radom: Yurtta tek kişilik, 2 kişilik, 3 kişilik ve 4 kişilik oda seçenekleri bulunuyor ve bu odalar tuvalet, banyo ortak olacak şekilde koridor sisteminden oluşmakta. Yurtta tuvaleti, banyosu odanın içinde olan özel odalar da bulunuyor ama sadece 2 tane. Yurt ücreti olarak elektriği, suyu, interneti kapsayan aylık 300 ziloti (3 kişilik oda fiyatı) ödeniyor.

Opole: Yurtta odalar tek ve iki kişilik olmak üzere iki çeşit. Erasmus öğrencilerine ayrılan en üst katta bütün Erasmus öğrencileri bir arada kalmaktadır. Her oda girişten sonra üçe ayrılmakta ve banyo, tek kişilik oda ve çift kişilik oda şeklinde bulunuyor.

Genelde aynı ülkeden gelen öğrencileri aynı odaya koyuyorlar. Eğer farklı bir ülkeden oda arkadaşı istiyorsanız, Erasmus koordinatörüne ya da asistanlarından birine isteğinizi belirtmelisiniz. Yurtta Internet çok hızlı olmamakla beraber, kablo yoluyla bağlanabiliyorsunuz. Yurtta en çok ihtiyacınız olan şey diz üstü bilgisayar.

Yurt müdürünün İngilizcesi pekiyi değil; ama bir şekilde anlaşabiliyorsunuz. Polonyalı öğrencilerden de yardım isterseniz sorun olmayacaktır. Yurda giriş-çıkış saati konusunda çok sınırlama yok. Isınma konusunda da yurtta herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Bunun dışında, odanızın ve banyonuzun temizliğinden siz sorumlusunuz. Her katta mutfak ve çamaşırhane mevcut. Evde kalmak fazla sorumluluk gerektirebilir. Ayrıca Erasmus katında olmanız sizin Erasmus eğlenceleri/gereksinimleri ile daha yakından alakalı olmanızı sağlar.

Tek kişilik oda yaklaşık 100 Euro, çift kişilik oda ise yaklaşık 80 Euro. Güncel fiyatlar için koordinatörden bilgi almanızı öneriyorum.

Opole şehrine gidecek olan öğrenciler için 2. kampüs olarak adlandırılan kampüste, sizin Erasmus öğrencisi olarak işinize yarayacak olan tek aktivite ücretsiz spor merkezi. Derslerinizin olacağı fakülteler de şehrin çeşitli kısımlarında bulunuyor. Kalacağınız yurt, uluslararası ilişkiler ofisinin bulunduğu rektörlük binasına yürüme mesafesiyle 15 dakika; buraya doğrudan otobüs yok. Yurdun yakınındaki Castorama (yapı malzemesi) hipermarketinin önünden otobüsle de gidebilirsiniz. İşletme/endüstri mühendisliği/ bilgisayar mühendisliği öğrencileri içinse, yurdun hemen karşısındaki otobüs durağından şehir merkezindeki fakültelere gitmek otobüsle 10–15 dakika sürüyor.

Yurtta size yastık, çarşaf, battaniye gibi gereçleri temin ediyorlar. İstediğiniz zaman temizi ile değiştirme imkanınız da var.

Üniversite Hakkında
Katowice:
Ekonomi üniversitesi olan Karol Adamiecki University of Economics in Katowice, 2 farklı yerde kampüsü bulunmaktadır. İngilizce ve yerel dilde olmak üzere eğitim vermektedir. Ayrıca bu üniversitede yüksek lisans yapabilme imkanınız da bulunmaktadır. Ücreti ise gerçekten çok uygun. Üniversitede ki aldığınız her ders classes ve lecture olarak ayrılmıştır. Ekonomi üniversitesi olduğundan dolayı ekonomi ve işletme, iktisat derslerinin yanı sıra lojistik dersleri de bulunmaktadır.

Mutlaka gidilmesi gereken yerler

  • Krakow: Polonya'nın eski başkenti ve en güzel şehri, bunda herkes hemfikirdir.
  • Krakow'daki Tuz Madeni
  • Auschwitz-Birkenau (Esir Kampları)
  • Gdansk: Özellikle Bahar Dönemi'nde gidecekler ve denize girmek isteyenler için)
  • Zakopane: Polonya'nın kış mevsimindeki başkenti diye nitelendirilen bu şehir, kayak yapmak için ideal.

Ucuz konaklama için öneriler: Ucuz konaklama için hosteller, Polonya’da diğer Avrupa ülkelerine göre hem ucuz hem de daha konforlu. Hostel araştırması ve kalacağınız hostellerin özellikleri için şu bağlantı adresinden tüm dünyadaki hostelleri araştırmanız mümkün: http://www.hostelworld.com/ Ayrıca, grup olarak, kalabalık bir gezi yapacaksanız hosteli arayıp fiyat istemek, daha ekonomik olacaktır.

Başka bir seçenek de ücretsiz kalış ve rehberlik hizmeti sunan uluslararası yabancı misafir ağırlama ağı "couchsurfing" kullanmak.

Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Polonya Demiryolları: http://pkp.pl

Sitede arama kısmında İngilizce versiyona da geçebiliyorsunuz. Şehirlerarası tren seferleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Poznan: Şehir içinde ise tramvay ve otobüs kullanabilirsiniz. Öğrenci biletleri ve aylık kartları normal tarifenin tam tamına yarısı. İlk günlerde bilet kullansanız da mutlaka KOMKART denen aylık, 3 aylık veya 6 aylık kartlardan temin edin. Fiyatlarını İstanbul ile kıyasladığınızda oldukça komik bulacaksınız.

Şehir içi ulaşım hakkında (saatler, hangi sefer nereden geçer) her türlü bilgiyi www.poland.travel adresinden alabilirsiniz. Sitenin İngilizce versiyonu yok ama merak etmeyin, kısa zaman sonra bazı Lehçe şeyleri anlamaya başlıyorsunuz

Opole: Opole şehir içindeki tüm otobüs hatlarını kullanmak için, 40 Zloty karşılığında limitsiz aylık kart alabilirsiniz.

Katowice: Öğrenci kimlik kartınıza sahipseniz tren hatlarında %50 indirim hakkından yararlanarak ucuza seyahat edebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir içinde ise günlük, haftalık, aylık ve 3 aylık olmak üzere otobüs biletleri alabilirsiniz.

Eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler
Diğer ülkeleri gezmek için, Polonya’nın sadece yurtdışına çalışan ve ucuz uçuş için olanak sunan havayolları;
www.wizzair.com
www.ryanair.com
www.wizzair.com

  • Poznan'daki ilk günlerinizde, otobüse veya tramvaya binerken nasılsa kimse kontrol etmiyor, niye bilet alayım gibi bir düşünceye kapılmayın. Her an sıradan biri size resmi kimliğini gösterip bilet veya komkart sorabilir. Cezası da yaklaşık 3 aylık kart bedeli kadar.
  • Poznan'da, gençlerin çoğu İngilizce biliyor ve neredeyse tümü yardıma ihtiyaç duyduğunuz anda çat pat anlaşabileceğiniz kadar konuşabiliyor; fakat yaşlılarla İngilizce anlaşabilmeniz pek mümkün değil.
  • Öğrenci biletiyle şehirlerarası tren yolculuğu yapıyorsanız mutlaka Polonya'daki üniversitenin öğrenci kimliğinizi yanınızda bulundurun. Aksi takdirde ceza ödüyorsunuz.
  • Yayalara kırmızı yanarken Türkiye'deki gibi, yol boş olsa bile karşıdan karşıya geçmeyin. Polis gördüğü takdirde hemen ceza yazıyor.
  • Kamuya açık yerlerde (sokaklarda, parklarda) alkol tüketmek kesinlikle yasak.
  • Güz Dönemi gidecekler Noel, Bahar Dönemi gidecekler ise Paskalya tatilinde sıkılmamak için iyi bir plan yapsalar yararlarına olur. Çünkü herkes evine, ailesinin yanına gidiyor, dışarıda da eğlenceye dair ne varsa kapalı oluyor, yurtta bir başınıza kalıp sıkılabilirsiniz.
  • Yemek konusunda biraz sorun çekebilirsiniz, çünkü Polonya’nın güzel seçenekler sunan bir yemek kültürü yok. Yalnız bizim mantımıza benzeyen “pieorogi” yemeği çok meşhur.