Makine Mühendisliği Bölümü’ne hoş geldiniz. İstanbul Okan Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde İngilizce Makine Mühendisliği ve İngilizce Otomotiv Mühendisliği lisans programlarını yürütmekteyiz. Tecrübeli, dinamik ve sanayi ile yakın ilişkileri olan bir öğretim üyesi kadromuz var. Sanayi ve araştırma tecrübemizi ve yurt dışındaki önde gelen üniversite ve araştırma merkezleri ile olan ilişkilerimizin birikimlerini lisans eğitimimize de yansıtıyoruz. Öğrencilerimizi yetkin Makine ve Otomotiv Mühendisleri olarak daha sonraki iş ve lisansüstü eğitim hayatlarına hazırlıyoruz. Amacımız butik bir üniversite bölümü tarzında öğrencilerimizle bire bir ilgilenmek, derslerimizi bilgisayar kullanımı ve laboratuvar deneyleriyle en iyi şekilde desteklemektir.
Makina Mühendisliği uygulama alanı en geniş mühendislik temel alanlarından biridir. Temel mühendislikler içinde her zaman talep olacak bir alandır. Makina mühendisleri buzdolabından tutun da otomobile kadar değişik ürünlerin tasarımında, geliştirilmesinde, testlerinin yapılmasında ve üretilmesinde anahtar görevlerde bulunurlar. Üniversitemiz ve bölümümüz yer olarak Marmara bölgesinde Makina Mühendisliği ile ilgili sanayi kuruluşlarının tam ortasında, merkezi bir konumdadır. Birçok araştırma merkezine, teknoparka ve Sabiha Gökçen havalimanına çok kısa ulaşım mesafesindedir.
Otomotiv sektörü ana sanayi ve yan sanayi ile beraber istihdam ve yurt dışına ihracat açısından değerlendirildiğinde Türkiye’nin lokomotif görevi gören sektörlerinden biridir. Buna paralel olarak Otomotiv Mühendislerine de önemli miktarda talep vardır. Türkiye’de Otomotiv Mühendisliği lisans eğitimi veren az sayıdaki bölüm içinde önde gelen bir konumdayız. Mekan olarak otomotiv sanayi kuruluşlarının çoğuna çok yakın mesafedeyiz. Formula 1 İstanbul Park pisti üniversitemizin hemen yanında yer almaktadır. Bu yakınlıkların doğal bir sonucu olarak bölümümüzde otomotiv alanına ve otomotiv uygulamalarına özel bir önem verilmektedir.
Otomotiv dışında makina mühendislerinin geleneksel olarak üzerinde çalıştığı geniş alanlar vardır. Bunlardan bazıları makina imalatı ve otomasyonu, endüstriyel robotlar, gemi makinaları ve uçak endüstrisi, ısıtma/soğutma sistemleri, elektrik üretimi makinaları (buhar ve baraj türbinleri, nükleer santraller), tıpta kullanılan araçlar, çamaşır ve bulaşık makinaları gibi ev ve fotokopi makinaları gibi iş yeri araçlarıdır. Kimi üniversitelerde gemi ve uçak mühendisleri makina mühendisliğinden ayrılıp kendi bölümlerini kurmuşlardır. Buna rağmen, başarılı her öğrencimiz uçak ve gemi inşaatı sektörlerinde de çalışabilir.
Lisans derecelerini aldıktan sonra lisansüstü çalışmalarına devam etmek isteyen mezunlarımız İngilizce Otomotiv Mekatroniği ve Akıllı Araçlar Yüksek Lisans ya da İngilizce Mekatronik Doktora programlarımıza başvurabilirler.
Makine Mühendisliği Bölümümüze gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.