Vize Adres:
Belçika Büyükelçiliği
Mahatma Gandi Caddesi, 55 Gaziosmanpaşa Ankara
Tel: +90 312 405 61 66 Fax: 0 (312) 446 82 51
turkey.diplomatie.belgium.be
Belçika Konsolosluk: Sıraselviler Caddesi, 73 80060 Taksim - İstanbul
Tel: (0212) 243.33.00 Fax: (0212) 243.50.74
Garantör için istenen belgeler;
Maaşlı çalışansa
Garantörünüz maaşlı çalışansa elçilik garantörün aylık en az 750 Euro geliri olmasını, ailede baktığı kişi başına da ayrıca 150 Euro artı gelir kazanmasını istiyor. Yani 2 çocuk bir anne bir de baba olan bir aile için 1200 Euro gelir istiyor anlayacağınız.
Serbest çalışansa
Garantörünüz elçiliğe gelmek istemiyorsa (ki İstanbul konsolosluğu bunu asla kabul etmiyor)
Garantörünüz gelmek istemiyorsa ve siz de benim gibi İzmit'te ikamet ediyorsanız bu kâğıdı İstanbul Konsolosluğu'ndan almanız daha mantıklı. Zaten 2 elçilik de aynı kâğıdı veriyor. Kâğıdı elçilikten aldıktan sonra garantörünüze doldurun ve imza beyannamesi alın noterden. Ayrıca garantörünüzün bankada parası, taşıtı, evi, arsası varsa bunlara dair belgeleri de dosyanıza ekleyin. Garantörünüz yurtdışına çıktıysa yine ne olur ne olmaz var olan pasaport ve vizelerinin fotokopisini çektirin. Sonra bu belgeyi elçiliğe onaylatmanız gerekiyor. Sabah erken gidin. Bu onay için de 23 TL istiyorlar.
Konsolosluk doktorlarının fiyatları da şöyle;
Ayrıca tüm belgelerin de 2 fotokopisini çektiriyorsunuz. Vize başvurunuzu yaptığınız zaman 2 ay içerisinde çıkar diyorlar. Garantörlük kağıdının imza kısmına mutlaka Read and Approved yazın. Bu yazıyı yazmanız için konsolosluk veya IKS firması sizi uyarmıyor. Benim gibi 35 gün sonra aranıp bu yazı yazılmamış vizeniz ondan çıkmadı garantörünüz Ankara'ya gelsin gibi bir telefon almak istemiyorsanız ve benim gibi tartışmak ve bu kağıda onay veren konsolosluk kağıdı incelerken neredeydi gibi sorular sormamak için yazın. Vize bana 40 günde çıktı.
IKS firması ayrıca randevu alırken size gideceğiniz üniversitenin özel üniversite mi yoksa bir devlet üniversitesi mi olduğunu soruyor. Erasmushogeschool Brussel bir devlet üniversitesidir.
Belçika'dan kabul kâğıdınız gelir gelmez vize müracaatına başvurun. Başvurular IKS vize danışma şirketi aracılığıyla yapılıyor. İstanbul’da Gayrettepe’de, Ankara’da ise Gaziosmanpaşa'da bulunuyor; fakat nereden başvuru yaparsanız yapın randevuyu İstanbul IKS den telefon aracılığıyla alıyorsunuz. Randevu ücreti 45 TL. Size 16 rakamlı bir pin kodu veriyorlar. Bunu bir yere mutlaka not edin. IKS’nin Erasmus programıyla Belçika'ya gidecek öğrenciler için istediği belgeler;
Ne olur ne olmaz da;
Oturma izni: Ülkeye giriş yaptığınız 7 gün içerisinde belediyeye gidip oturum için başvuru yapmanız gerekiyor. Oturum bağlı olunan belediyeye göre değişiyor. Yurtta kalacaksanız Jette belediyesine başvuru yapacaksınız. Oturum çıkma süresi 2-3 ay sürüyor. Bu tarz işleri çabuk halletmenizde fayda var.
Oturum için istenen belgeler;
Ne olur ne olmaz
Bu belgeleri Belçika'ya gitmeden önce edinin. Bazen bir fotoğraf çektirmek bile çok büyük sorun olabiliyor. Her şeye istediğiniz anda ulaşamıyorsunuz. Eğer ki doğum belgesini Türkiye'deyken almazsanız Türkiye konsolosluğuna gidip belgeyi talep etmeniz gerekiyor, belgenin elinize ulaşması 8 haftayı bulabiliyor.
Ulaşım: Brüksel’e Türkiye'den direk uçuş yapan hava yolu şirketi sayısı kısıtlı; THY, Pegasus, Jetairfly. Gidiş dönüş biletleri daha makul oluyor. Ben Türk hava yollarını tercih ettim. Brüksel Uluslararası havaalanına indiğinizde 2 seçeneğiniz var. De Lijn firmasının direk olarak yurda giden 820-821 nolu otobüsleri var. Bu otobüslerle Jette Uz Brussel durağında iniyorsunuz. Bir diğer seçenek ise tren. Trenle ''Gare du Nord/Noordstation'' a gidip oradan 14 nolu otobüse binmeniz (Akşam 20:00 den sonra 14, 15 olarak değişiyor). Jette Uz Brussel durağı son durak.
Saatlerine erişebileceğiniz link:
www.delijn.be
National Airport, kalacağınız yurt (Student Home) ’dan uzak değil. Havaalanının -1 katından Brüksel merkeze trenler gidiyor. Yurda gitmek için ise Gare du Nord da inip 14 numaralı otobüse binerseniz yurda varmış olacaksınız.
Para Birimi: Geçerli para birimi Euro’dur.
Erasmushogeschool'a ait olan bir yurtta kaldım. Yurt depozito ücreti 275 Euro, aylık ücreti ise 265 Euro(Eğer 1 yıl kalacaksanız 260 Euro).Yurt kız erkek karışık bir yurt. Odanız pek büyük olmamakla birlikte içinde buzdolabı, lavabo, giysi dolabı, yatak, raf ve çalışma masası bulunuyor. Odanızın temizliğinden siz sorumlusunuz. Tuvalet, banyo ve mutfak ortak kullanım alanları. Yurt oldukça kozmopolit bir ortam. Birçok ülkeden arkadaşınız oluyor ve çok farklı şeyler öğreniyorsunuz. Tüm değişim öğrencilerini aynı kata veriyorlar.
Yurtta internet kullanımı için 5 Euro'ya Sovehb yurt ofisinden internet kablosu alabilirsiniz, kablosuz kullanım içinse şifreyi yine yurt görevlilerinden öğrenebilirsiniz. Çamaşırlarınızı yıkamak için yine Sovehb ofisinden 3 Euro'ya çamaşır makinesi için, 50 Cente de kurutma makinesi için jeton almanız gerekiyor. Yurtta sigara içmek kesinlikle yasak.
Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler
Mutlaka gidilmesi gereken yerler: Belçika içinde ilk olarak ''Bruges/Brugge'' şehrine gidin. Bu şehirden sonra diğer Belçika şehirlerine hayran kalmanız gerçekten zor. Liege, Leuven, Gent, Antwerpen, Mons, Mechelen gezmeniz gereken diğer şehirler olsun fakat genel olarak Belçika şehirleri çok küçük ve sıkıcı oluyor.
Belçika'nın belki de tek iyi özelliği konumunun iyi olması. Buradan tren kullanarak Paris, Köln, Amsterdam, Rotterdam, Lüksemburg'a gidebilirsiniz. Trenler çok lüks ve konforlu oluyor. Hatta çoğu zaman trenler uçaklardan daha pahalı oluyor. Ayrıca www.eurolines.be adresinden bu şehirlere veya başka şehirlere giden otobüslere bakabilirsiniz. Fiyatı çok uygun oluyor.
Ucuz uçak şirketleri internet adresleri ise
Çok uygun fiyatlara uçak biletleri bulabilirsiniz Oslo/Norveç'e gidiş dönüş 20 Euro'ya, Budapeşte/Macaristan'a 38 Euro'ya bilet aldım. Bazı arkadaşlarım Ryanair ile Kanarya adalarına 40 Euro'ya gidiş dönüş bileti aldılar.
Ayrıca www.roadsharing.comsitesinden de uygun fiyata ulaşım bulabilirsiniz. Londra'ya gitmek isteyenler içinse kötü bir haberim var. Maalesef Belçika'da İngiltere konsolosluğu yok. Vize başvurusu için Paris'e gitmeniz gerekiyor. Vize başvuru ücreti ise 90 Pound.
Ucuz konaklama için öneriler: www.hostelbookers.comve www.couchsurfing.cominternet adreslerini kullanarak ucuz veya ücretsiz konaklama bulabilirsiniz.
Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Eylül ayı içinde gelecekler oldukça şanslı çünkü Flaman okulu öğrencilerine özel bir fırsat var. Yıllık 50 Euro karşılığında 1 yıl boyunca tüm ulaşım (metro, otobüs, tramway) araçlarını sınırsız kullanabiliyorsunuz. Bu kart için yurt kontratınız, öğrenci belgeniz gerekiyor. Karta BOOTİK lerden başvuruyorsunuz. Ayrıca diğer ülkelere giderken de Eurolines otobüs çok uygun. Örneğin Paris’e 38 Euro ile gidiş- geliş yolculuk yaptım. Yaklaşık 4 saat sürüyor.
Belçika'da tren sistemi çok gelişmiş. 26 yaş altındaysanız 10 defa kullanabileceğiz Go Pass var mutlaka edinin fiyatı 50 Euro. Biletin üzerini siz tükenmez kalemle dolduruyorsunuz. Nereden nereye gittiğinizi tarihini yazıyorsunuz ve bilet kontrolcü biletinizi onaylıyor. Bunu trene bindiğiniz an yazın, kontrolcüyü gördüğünüz an değil. Yoksa biletinizi alıyor 25 Euro da para cezası ödüyorsunuz!
Eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler
Belçika oldukça küçük bir ülke. Ülkenin bir ucundan diğer bir ucuna trenle 2.5-3 saatte gidebilirsiniz. Flamanca konuşan Flemenkler ve Fransızca konuşanlar Valonlar olarak isimlendiriliyor. Kışları oldukça soğuk, yazları ılık bazen de sıcak olabiliyor. Flemenkler daha kuralcı, valonlar daha rahatlar. Bu ülkede de 2 farklı ırk sorunu yaşanıyor (Valonlar-Flemenkler). Fas, bazı afrika ülkeleri ve Türkiye'den gelen çok fazla göçmen var. Bira (Yaklaşık 2000 çeşit), patates kızartması, waffle, çikolata ve dantelleri çok ünlü. Ülkede bilindik markaları veya bilindik fast-food zincirlerini bulmanız pek kolay değil. Kahve kültürleri sadece espresso. Starbucks sadece Brüksel havaalanında ve Antwerpen tren istasyonunda var (Brüksel merkeze Nisan 2011 de açılacakmış sanırım). 3'ü 1 arada kahveleri ancak Türk ve Polonyalı marketlerde bulabilirsiniz. Carrefour, Delhaize gibi marketlerde poşet paralıdır (0.10 Cent). O poşetleri bir sonraki alışverişiniz için kullanabilirsiniz utanmayın ayıp bir şey değil herkes yapıyor. Ayrıca yılın en az 200 günü yağmurlu bir ülke. İntihar oranlarının en çok olduğu 2. ülke. Devamlı yağmur yağması cidden insanı bir süre sonra bunaltıyor. Yaşayacağınız ilk kültür şoku da burun silme sırasında çıkacak ses olacak.
Brüksel: Brüksel konum olarak Flemenk bölgesinde bulunuyor fakat nüfusun neredeyse hepsi Fransızca konuşuyor. Şehrin 2 resmi dili var; Fransızca (%90) ve Flamanca (). Belçika'nın ve Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'in nüfusu 1 milyon. Brüksel Belçikalılar için oldukça büyük bir yer olsa da, İstanbul’dan gelen biri için oldukça küçük, sakin ve çok sıkıcı görünebilir. 2009 yılında bir araştırmayla Avrupa Birliği'nin en sıkıcı başkenti ilan edilmiştir. gece hayatı çok ölü. Dans etmek için klüp arıyorsanız bunu ancak Cuma ve Cumartesi yapabilirsiniz. Diğer günlerde bu yerler Irish pub olarak hizmet veriyor zaten sayıları da çok fazla değil. Saat 5 ten sonra (Türk restoranları 7/24 hizmet veriyor) her yer kapanıyor ve hafta sonu açık bir yer bulmanız çok zor olabilir.
Geldiğiniz ilk zamanlar yemek, su gibi şeylere alışamazsanız Türk mahallesinden bildiğiniz markaların ürünlerini ve bildiğiniz Türk yemeklerini çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Türk Mahallesi Chaussee de Haecht Caddesi. Buraya en yakın metro istasyonu ise Botanique/Kruidtuin. Türk mahallesinden Güllüoğlu pastanesi (özellikle baklava için) ve cadde üzerindeki çiğ köfteci tavsiye edilir. Tabelaların hepsi Türkçe olduğu için bulmakta zorluk çekmezsiniz. Ayrıca yine caddenin kilise kısmındaki fırıncılarda simit, poğaça bulabilirsiniz. Yine bu cadde üzerinde Belçika Fenerbahçeliler Kulübü var.
Dil öğrenmeye istekli olanlar yurttaki 2. günlerinde hiç vakit kaybetmeden zemin kata inip dil kurslarına kaydolmalısınız! Yalnızca Fransızca değil birçok dil seçeneğiniz mevcut (Portekizce, İspanyolca, Flamanca, Rusça vs. ) ve haftada 6 saat olan seçenek dönemlik sadece 120 Euro! Dersler yurdunuzla aynı binada olacağından oldukça pratik diye düşünüyorum.
Geçen sene bursumuzun yatırılması için bizden istenen banka hesabı “İş bankası” olmak zorundaydı. İş bankasının Euro hesabı için sadece hesap cüzdanı verip kart vermediğini ve Belçika’da İş bankası olmadığını göz önüne aldığınızda paranızı çekmeniz imkânsız oluyor! O nedenle eğer mümkünse bu paranın Fortis, Ing gibi uluslararası ve Belçika’da bulunan bir bankaya yatırılmasını talep etmelisiniz, o değilse de gelmeden önce mutlaka Belçika’da bulunan bir bankadan hesap açtırın böylece bursunuz yattığınızda internet aracılığıyla transfer edebilirsiniz.
Okulumuz Flaman okulu olduğundan İngilizcenizi geliştirmek konusunda çok fazla beklentiye girmemelisiniz. Çok sınırlı sayıda ders takip edebiliyorsunuz. Bunlar da daha çoğunlukla gramer dersleri. Ayrıca ne yazık ki tüm tabelalar, duyurular, belgeler flamanca. Brüksel’in Avrupa’nın başkenti ve okulun ciddi sayıda Erasmus değişim öğrencilerini kabul ettiğini düşündüğümüzde İngilizce gibi genel geçer bir dilde de olmaması zaman zaman sinirlerinizi bozabilir, hazırlıklı olun. Bu konuda buradaki değişim öğrencilerinden sorumlu koordinatörümüz imdadınıza yetişecek.
Kesinlikle gelmekte tereddüt etmeyin çok güzel bir deneyim yaşayacaksınız, farkında olmadan çok şey öğreneceksiniz. Benim de karar aşamasında tereddütlerim oldu ancak şu an verdiğim en iyi kararlardan biri olarak değerlendiriyorum. Asla pişman olmayacaksınız!
Bol şanslar…
Faydalı bağlantılar
Belçika devlet meteoroloji sitesi
http://www.meteobelgique.be/
Brüksel toplu taşıma-ulaşım STIB MIVB
www.stib.be
Belçika devlet demir yolları sitesi
www.sncb.be
Fransa-Belçika-Almanya-Hollanda arası hizmet veren hızlı tren Thalys
www.thalys.com
Brüksel'de Türkler için yaşam rehberi
gezimanya.com/belcika
www.belgique-infos.be
Brüksel için gün doğumu ve gün batımı saatleri
www.timeanddate.com
De lijn otobüs firması(Flaman bölgesi otobüs firmasıdır)
www.delijn.be
TEC otobüsleri(Valonya bölgesi otobüs firmasıdır)
www.infotec.be
Brüksel Jette belediyesi
http://www.jette.irisnet.be/
Charleroi-Sud havaalanından uçuş yapacaklar için Brüksel'den ve havaalanından kalkan ring saatleri(Gare du Midi/Zuidstation'dan kalkıyor)
www.charleroi-airport.com
ANTWERP
Vize: Vize başvurularınız IKS firması tarafından yürütülen Vize Başvuru Merkezleri aracılığı ile kabul edilmektedir. (0 212) 340 44 32 Vize Bilgi ve Randevu Servisini arayarak randevu alabilir veya ibraz edilmesi gereken belgeler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Randevu alabilmeniz için 45 TL karşılığı aldığınız PIN kodu ile aynı zamanda vize bilgi ve randevu servisinde verdiğiniz bilgileriniz doğrultusunda sizden istenen belgeleri öğrenebiliyorsunuz. İstenen belgeleri tamamlamanız biraz uzun süreceği için en kısa zamanda işlemlere başlamanızı öneririm.
Vize işlemleri için sorulacak olan sorular için gideceğiniz kurumun bilgilerini ve adresini yanınızda bulundurunuz. University of Antwerp bir devlet kurumudur.
Konsolosluk bilgileri
Mahatma Gandi Caddesi, 55 06700 Gaziosmanpasa Ankara +90 312 4056166
Siraselviler Caddesi, 39 80060 Taksim Istanbul +90 212 2432068
Ulaşım: Herhangi bir Belçika şehrine gidebilmeniz için biletinizi Brüksel’e almanız gerekiyor. Bazı havayolları hariç genelde uçaklar Brüksel Ulusal Havalimanı’na iniyor. Antwerp’e havalimanından shuttle servisleri ile gidebileceğiniz gibi, trenle ulaşmanız da mümkün. Biletinizi Antwerp için aldıktan sonra o istikamette tren aktarması yapabilirsiniz. Antwerp’e giden tren saatleri her gardan farklı olduğu için zamandan kazanmak için aktarmalı gidebilirsiniz. Detaylı bilgi için: www.b-rail.be
Eğer uçağınız Charleroi Havalimanı’na inerse havalimanından kalkan servisler ile Brüksel’e (10 €) veya Charleroi şehir merkezine geçebilirsiniz (3 €) Her iki koşulda da garda inip Antwerp trenine binebilirsiniz. Eğer Avrupa içerisinde Ryanair gibi ucuz firmalarla gezmeyi düşünüyorsanız Charleroi Havalimanı’na Antwerp’ten tren+havalimanı servisi ile ulaşabilirsiniz.
Antwerp’e vardığınızda Antwerp Centraal’de inip, gideceğiniz yere göre şehir içi ulaşımı kullanabilirsiniz. Eğer şehir kampüsüne yakın oturuyorsanız tren garı evinize çok uzak olmayacaktır. Şehir içi ulaşım için bakınız: www.delijn.be
Daha detaylı bilgi için: www.ua.ac.be
Para Birimi: Euro
Konaklama Bilgileri: Konaklama konusunda büyük sorunlar yaşadığım için bu konuda elimden geldiği kadar bilgi vermek istiyorum. University of Antwerp 2 dönem gelen öğrencilere konaklama imkânı sağlamıyor. Fakat üniversitenin anlaşmalı olduğu ev sahipleri ve emlak firmalarının veri tabanına erişmeniz için bir şifre veriyor.
Eğer tek dönem gidiyorsanız formda yaptığınız seçimler doğrultusunda size kampüs yakınlarında bir öğrenci evi veya yurt ayarlanıyor. Belirttiğiniz fiyat aralığı ve diğer tercihler doğrultusunda odanın genişliği ve konforu değişiyor. Genelde 350 € üzeri mutfağı da içerisinde barındıran stüdyo tipi odalar oluyor. Normal fiyatları 200-350 € arasında değişiyor. Bu tür öğrenci evlerinde odanızın içerisinde ders çalışmanız için gerekli eşyalar, gardırop ve lavabo bulunuyor. Banyo, tuvalet ve mutfak ortak oluyor, bunlara düşen kişi sayısı da yine odanın fiyatına göre değişiyor. Elektrik ve diğer ücretler kiranın içerisinde olup mutfak içerisinde genelde malzemeler bulunuyor. İnternet kullanım seçenekleri evden eve değişiyor. Genelde her mahallede 1-2 çamaşırhane var, oradaki çamaşırhaneleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu tür öğrenci evleri okula gelen uluslar arası öğrencilerle dolu, bu yüzden güzel bir uluslar arası ortam ve bol partiler mevcuttur.
Eğer 2 dönem gidiyorsanız ev bulma ve tutma işleri size kalıyor. Verilen veritabanından veya kendi imkânlarınızla ev aramanız gerekiyor. Burada dikkatli olmanızı öneririm kendim de büyük sorunlarla karşılaştığım için. Antwerp’e çok fazla uluslar arası öğrenci geldiği için ev bulmak bazen sıkıntı olabiliyor, ev sahipleri ve emlak şirketleri de bunu çok güzel kendi avantajlarına çeviriyor. Ev arama konusunda çok dikkatli olmanızı, mümkün olan en erken zamanda başlamanızı ve karşı tarafa güvenerek internetten kontrat ve para işlemlerini yapmamanızı öneriyorum. Eğer internetten yapmanız gerekirse de konaklama koordinatörüne ev sahibi ve kontrat hakkında danışınız ve güvenilirliğine emin olunuz. Kontrat yaparken dikkatli okuyunuz ve mutlaka her ödemenizin makbuzunu alınız.
Detaylı bilgi için inceleyiniz: www.ua.ac.be
Yararlı Bilgiler / Faydalı Linkler: Sağlık ve sağlık sigortası işlemleriniz için inceleyiniz;
Üniversite Hakkında: Akademik olarak üniversite oldukça kaliteli, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. Kuruluş tarihi yeni gözükmesine rağmen uzun yıllar akademik deneyimi olan enstitülerin birleşmesi ile oluşuyor. Her yıl yaklaşık 500 uluslar arası öğrenci ağırlayan okulun tek dezavantajlı tarafının bu sayıya karşı yetersiz kalan uluslar arası ofis olduğunu düşünüyorum.
Mutlaka gidilmesi gereken yerler: Belçika içerisinde Brugge, Leuven, Liege, Gent, Brüksel, Charleroi ve Ardennes
Ucuz konaklama için öneriler: Belçika’da her şehirde ucuz öğrenci hostelleri bulabilirsiniz.
Tren hatları, şehir içinde kullanılması gereken ulaşım kartı vb. bilgiler
Belçika içerisinde tren için 50 € ya 10 kullanışlık Go Pass almanızı öneririm, böylelikle gidiş-geliş 5 şehir gezebilirsiniz.
Şehir içerisinde çok fazla otobüse ihtiyacınız olacağını düşünmüyorum. Eğer olursa da aylık veya 3 aylık biletler çıkartabilirsiniz. Antwerp’te genelde ulaşım bisiklet ile oluyor ve bende bisiklet kiralamanızı öneririm.
Detaylı bilgi için: www.ua.ac.be
Sizden sonraki öğrenciler için eklemek istediğiniz / yararlı olacağını düşündüğünüz bilgiler
Eklemek istediğim bir diğer konu da oturma izni hakkında. Ne yazık ki oturma izni için de çok uğraştım ve alabilmem 5 ay kadar sürdü. Okulun da kabul ettiği üzere Belçika oturma izni konusunda katı davranıyor. Özellikle Antwerp’te çok fazla Türk nüfusunun olması ve göçmen sayısının artması korkusu oturma izni verirken çok isteksiz davranmalarına yol açıyor ve maalesef oraya Erasmus öğrencisi olarak gitmemiz pek bir şeyi değiştirmiyor. Bunun yanında bazı idari yanlış uygulamalar da olabiliyor, işlemleri hızlandırmak için ekstradan para istenmesi gibi. Fakat işlemlerinize gider gitmez gün geçirmeden başlarsanız bu zamanı kısaltabilmeniz de mümkün. Eğer polis kontrole zamanında gelmediyse veya evdeki diğer öğrencilere gelip size gelmediyse, işlemlerinizin geciktiğini fark ederseniz, resmi başvuru sırasında okulun söylediği rakamdan daha fazla hızlandırma parası istenirse durumu hemen koordinatörünüze bildiriniz.
İstanbul konsolosluğu sadece İstanbul, Çanakkale ve Trakya ikametli kişilere bakıyor.İkameti benim gibi İzmit olan kişilere Ankara Büyükelçiliği bakıyor.Mesafeyi düşündüğümüzde hemen yanı başımızdaki şehir yerine Ankara'ya gitmek tabiki bir tuhaf geliyor fakat İstanbul Konsolosluğu tüm belgelerin yeminli tercüman tarafından Fransızca'ya çevirilmesini Noter'e de onaylatılmasını istiyor.Bunlar oldukça masraflı oluyor.Ankara bunları talep etmiyor.