Gastronomi ve Mutfak Sanatları

MENU

2009 yılında uzman eğitim kadrosu ile eğitime başlayan Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü, bilgi ve beceri ile donanmış, kültürlü, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bilinçli, yenilikçi niteliklere sahip yönetici şefler ve geleceğin gastronomlarını yetiştirmektedir.

Türk mutfak kültürü oldukça çeşitliliği içinde barındırmaktadır. Bu çok çeşitli kültür ve geleneğin korunması ve yeni nesillere aktarılması ayrıca Türk coğrafyasında mutfak kültürümüzü oluşturan bu birbirini bütünleyen yapının, tüm dünyaya hak ettiği şekilde ve daha iyi tanıtılması için, bilinçli, eğitimli, motivasyonu yüksek gastronomlar yetiştirmek ana misyonumuz olarak belirlenmiştir.

Gastronomi bölümü uygulama ve teori dersleri olarak 2 ayrı kategoride derslerini aktarmaktadır. Uygulama dersleri Türkiye’nin en büyük eğitim mutfaklarından biri olan, O’Mutfak’ta yapılmaktadır. Aynı anda 126 öğrencinin ders yapabileceği 3 ana mutfak ve 1 pastane uygulama mutfağından oluşan O’Mutfak son teknoloji ile donatılmış, konforlu ve üst düzey bir eğitim için her türlü imkânı sunmaktadır.

Bölüm içeriğinde Uygulama dersleri bilimsel olarak ele alınmaktadır. Gastronomin Temel İlkeleri’nin aktarılması ile başlayan bu eğitim serüveni, dönemlere yayılmak sureti ile Mutfak Teknikleri 1, 2, 3 dersleri ile verilen tüm pişirme tekniklerini de içerir. Türk Gastronomi eğitim sisteminde bir ilk olan gerçekleştirilen Yöresel mutfak derslerimiz, dönemlere yayılmış 4 ayrı ders olarak, tüm Türkiye bölgelerini kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Dünya Mutfaklarından, Fransız Mutfağı ve Uzak Doğu Mutfakları, konusunda söz sahibi profesyonel konuk aşçılar tarafından öğrencilerimize aktarılır. Fırıncılık, pastacılık ve ileri pastacılık derslerinin yanı sıra, dünyada ki son gastronomi gelişmelerin uygulandığı ve pişirmenin bilimsel olarak ele alındığı pişirmenin bilimi dersinde, gıdalardaki kimyasal ve fiziksel değişimler, Moleküler Gastronomi ve yeni olarak ortaya çıkan pişirme teknikleri öğrencilerimizle paylaşılmaktadır.

Gastronomi tanımı gereği sadece pişirmek değil, bu bilimi, bilim yapan kültürel ve bilimsel alt yapının verilmesi ile tamamlanabilir. Eğitim programımızda buna yönelik olarak teori derslerimiz çok önemli bir yer tutmaktadır. Gastronomi Tarihi, Beslenme ve Diyet, Türk Mutfak Tarihi, Menü Planlama, Şarap Bilimi, Satış ve Pazarlama, Gastronomide Toplum, Kültür ve Sanat ve Mitoloji derslerinin yanı sıra, Miksoloji, Restoran Düzeni, Gıda Mevzuatı ve Hukuku, Menü Mühendisliği, Pişirmenin Bilimi, Moleküler Mutfak, Şeker Hamuru ile Pasta Sanatı, Ekşi Mayalı Ekmekler derslerinin yanında marka derslerimiz olan ; Güral Porselen ile Yemek Fotoğrafçılığı, Pınar’ la Tatlı Anlar, Bonfilet ile Etin Sırları dersleri ile öğrencilerimizin hayata daha hazır hale gelebilmeleri için gerekli eğitimleri vermeye çalışmaktayız. Bölümümüz aynı zamanda Türkiye’ de ilk kez; Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ile birlikte verilen disiplinlerarası bir ders olan Gıda Ambalaj ve Tasarımı dersini müfredata ekleyen Gastronomi bölümüdür. Kahve Bilimi ve Uygulamaları ile Yöresel Kebapları ders olarak hazırlayıp, müfredatına ekleyerek öğrencilerinin eğitimine sunan ilk ve tek bölümdür.

Öğrencilerimiz eğitimleri esnasında Çeşitli zorunlu stajlar yapmaktadırlar, bu stajlar onları iş hayatına alıştırırken, Okan Üniversitesinin sunduğu birçok avantajdan da yararlanmaktadırlar.