Bölüm Hakkında

MENU

Dünyada değişen ve gelişen ihtiyaç ve gereklilikler düşünüldüğünde Yeni Medya ve İletişim, akademik ve sektörel gelişmeler sonucunda iletişim, gazetecilik, tasarım, yazılım ve tüm medya alanlarını kapsayacak biçimde bağımsız birer bölüm olarak üniversitelerin çeşitli akademik birimlerinde kurulmuştur. Ülkemizde de Dünya’dakine benzer bir süreç ile Yeni Medya ile ilgili bölümlerin kurulduğu ve artan bir yönelim gözlenmektedir.

Yeni Medya ve İletişim bölümlerine gereksinimin ana nedeni hem geleneksel medya ve iletişimin teori ve uygulamasının, hem de dijital medya ile beraber diğer iletişim/medya disiplinlerinin ilişkilerinin ve ortak kullanım alanlarının uygulamalı olarak öğretilmesi ve bu alanda yetiştirilecek, geleceğin sektör profesyonellerine duyulan ihtiyaçtır. Yeni Medya ve İletişim Bölümü bu bağlamda gazetecilik, radyo-televizyon, halkla ilişkiler, reklamcılık, görsel iletişim tasarımı, sinema, dijital oyun, bilişim, sosyoloji, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler gibi birçok farklı alanla ilişki içerisinde bulunan multidisipliner bir bölüm olarak öne çıkmaktadır.

Bu doğrultuda yeni iletişim kanallarında söz sahibi olacak; içerik hazırlayacak, alanlarında uzmanlaşmış kişiler yetiştirmek bölümün temel hedefleri arasındadır. Demokratikleşme ve yurttaş katılımı sürecinde de yeni medyanın rolü büyüktür ve bu bağlamda eleştirel medya okuryazarlığı da bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Akademik açıdan da alanla ilgili üretim yapacak, yeni gelişmekte olan literatüre katkı sağlayacak, geleceğin medya konusunda donanımlı akademisyenler yetiştirmek, uygulamalı bilimler ve iletişim alanında yeni projeler üretmek ve bunları hayata geçirebilmek birincil hedefler arasında yer almaktadır.

Yeni Medya ve İletişim Bölümünde, dijital alandaki gelişmelerle birlikte, alanın temel kavram ve kuramlarının öğrencilere sunulması, hem Türkiye hem de dünyada literatüre katkı sağlayacak akademik çalışmaların üretilmesine zemin hazırlamak önem taşımaktadır. Bu bağlamda iletişim teknolojileri, web tasarımı, sosyal medya uzmanlığı, içerik yönetimi ve dijital uzmanlık gerektirecek diğer alanlarda öğrencilere teorik bilgi yanında staj ve sektörel iş birlikleri ile uygulamalı öğrenim deneyimleri sağlanmaktadır.

Bölümümüz "Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda hem Türkçe olarak yer almaktadır. Bölümümüzün puan türü sözeldir (SÖZ). Bölümümüze yerleşen öğrencilerimiz bölüme yerleştikleri yıl itibari ile dört yıllık lisans eğitimlerine başlamaktadırlar.

Dört yıllık eğitim programımız, öğrencilerimizin vizyon ve misyonumuza uygun olarak yetişmelerini sağlayacak şekilde yeni medya,iletişim, pazarlama, gazetecilik, fotoğrafçılık, grafik tasarım, radyo-televizyon-podcast vb. dijital alanlardan seçilmiş derslerle oluşturulmuştur.

Öğretim programımız, teorik ve pratik bilgileri bütünleştirecek şekilde hazırlanmıştır, yeni medya ve iletişim dersleri teorik derslerin dışında laboratuvar ve atölye ortamındauygulamalı olarak verilmektedir. Öğrencilerimizin 'İş Yaşamına Hazırlık' ve 'Staj' programları çerçevesinde, zorunlu ya da gönüllü staj yapmaları sağlanmaktadır.

Öğrencilerimiz, üniversitemiz bünyesinde başka bölümlerle işbirliği içerisinde çift ana dal ve yan dal eğitimi yapma imkânlarının yanı sıra, Avrupa'da eğitimlerini sürdürebilecekleri Erasmus programına da katılabilirler.