Havacılık Yönetimi

MENU
Havacılık Yönetimi

Küreselleşme, teknoloji ve iletişimin dönüştürdüğü dünyada havacılık sektörü hızlı bir değişim ve gelişim sürecini sürdürmektedir. Bu süreçte havayolu taşımacılığının ulaşım sektörü içindeki dolayısı ile ekonomi içerisindeki payı düzenli olarak artmaktadır. Havayolu taşımacılığında özellikle son yıldaki düzenlemelerle sektöre hizmet veren işletme ve kuruluşların etkinliği ve pazar payı artmakta olup ekonomik göstergelere göre havacılık sektöründe istihdam ve büyümenin daha da artacağı değerlendirilmektedir.

Dünyada ki gelişmelere paralel olarak sivil hava ulaşım faaliyetleri ülkemizde Cumhuriyet ile birlikte hızla bir gelişim göstermiştir. Türkiye, sivil havacılık sektörü sadece yolcu-yük taşımacılığında değil, havalimanı ve terminal işletmeciliği ile de hava aracı bakım, üretim ve modernizasyon hizmetlerinde de bölgesel merkez konumuna yerleşmektedir. Konuya ilişkin bazı rakamsal örnekler şöyledir.

THY’nin 2023 de toplam yolcu sayısı 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,1 artarak 6,1 milyona ulaşan THY'nin dış hat doluluk oranı yüzde 80, iç hat doluluk oranı ise yüzde 78 olarak gerçekleşti..

THY'nin taşınan kargo ve posta hacmi Aralık 2022 döneminde 137,9 bin ton şeklinde gerçekleşti, bu sayı geçen ay yüzde 15,8 artarak 159,7 bin ton olarak kayıtlara geçti.

THY, geçen yılın Ocak-Aralık dönemindeki taşınan yolcu sayısını 2022 yılına göre yüzde 16,1 artarak 83,4 milyona yükseltti. Bu rakam tüm zamanların en yüksek yolcu sayısı olarak kayıt altına alındı.

Dıştan dışa transfer yolcu sayısı Ocak-Aralık 2022 döneminde 23,4 milyon iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 27,1 artarak 29,8 milyon olarak gerçekleşti.

Toplam yolcu doluluk oranı 2022 yılının aynı dönemine göre 1,9 puan artarak yüzde 82,6'ya ulaştı.

Toplam arz edilen koltuk kilometre olarak 2022 yılında 201,8 milyar iken bu rakam 2023 yılında yüzde 16,4 artarak 234,8 milyar olarak gerçekleşti. THY'nin filosundaki uçak sayısı ise 440'a yükseldi.

Bu gelişmeler Türk hava filolarına kayıtlı bütün hava yolları için geçerlidir.

Diğer taraftan hava limanları da hızlı bir gelişme içerisindedirler. Örneğin nisan ayında Türkiye genelinde hizmet veren havalimanlarında toplam 17 milyon 973 bin 101 yolcu taşınmış ve bu yolcu trafiği 2023'ün aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 52,9, dış hat yolcu trafiğinde yüzde 55,1 olmak üzere direkt transit dahil toplam yolcu trafiği yüzde 53,7 artış ile meydana gelmiştir.

Havalimanlarında iniş-kalkış yapan uçak sayısı 2024 yılı nisan ayında, iç hatlarda 74 bin 591'e, dış hatlarda ise 63 bin 727'ye ulaşmıştır. Geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında toplam uçak trafiğinde yüzde 28 artış meydana gelmiş, havalimanları yük trafiği nisan ayında iç hatlarda 72 bin 269 ton, dış hatlarda 300 bin 161 ton, toplamda 372 bin 430 tona ulaşmıştır.

Bu hızlı gelişmeler, sivil havacılık sektörünün hayati unsurları olan, hem temel havacılık hem de işletme/yönetim eğitimi almış personel ihtiyacını da artırmakta, sektörün gelişiminin önünü açacak gençlerin yetiştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Havacılık sektöründeki devlet ve özel kuruluşların hava taşımacılığı, havayolu yönetimi, havaalanı yönetimi, harekât performans, havacılık emniyeti ve güvenliği, yer hizmetleri, yolcu hizmetleri, hava kargo gibi alanlarda çalışacak nitelikli personel ihtiyacı, ulusal ve uluslararası boyutlarda giderek artmaktadır.

Çeşitli sektörlerde görülen işsizlik ve diğer ekonomik sorunlar dikkate alındığında havacılık sektörü gösterdiği bu hızlı gelişme ile iş bulma ve iyi bir iş yaşamına kavuşma açısından çok şanslı bir konumda bulunmaktadır.

Havacılık Yönetimi Bölümü’nde eğitim-öğretim hedefimiz, sivil hava ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren hava alanı ve terminal işletmeleri, yer hizmetleri kuruluşları ve hava yolları ile diğer havacılık işletmelerine yönelik olarak, yabancı dil bilen, ileri teknoloji bilgisine sahip, kendini sürekli yenileyebilen, bu alanlarda günümüzdeki ve gelecekteki gereksinimleri karşılayabilecek bilgi ve beceriye sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde görev yapabilecek elemanlar yetiştirmektir. Bu hedef doğrultusunda, eğitim ve öğretim çalışmalarımızda güncel bilgi ve tekniker sunulmaktadır. Ayrıca Üniversitemizin Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın bir konumda olması, öğrencilerimizin bu iş kolunda her zaman pratik yapmasına, tesisleri görüp incelemesine, bilgi paylaşımında bulunmasına da imkân vermektedir.


Bu noktada Büyük önderimiz Kemal Atatürk’e ait “İstikbal Göklerdedir” sözlerinin ışığı bize yol göstermektedir.