Zorunlu İngilizce Dersleri

MENU

ZORUNLU İNGiLİZCE DERSLERİ NEDİR?
T.C. Yükseköğretim Kurulunun çerçeve yönetmeliğine göre öğretim dili Türkçe olan bütün ön lisans ve lisans programlarına iki yarıyıl yabancı dil dersi okutulması zorunludur. Üniversitemizde bu dersler Güz Döneminde “ENG111 Basic English I” ve Bahar Döneminde “ENG112 Basic English II” olarak haftada 4’er saat verilir.

ZORUNLU İNGiLİZCE DERSLERİNİ OKUMAYABİLİR MİYİM?
Zorunlu İngilizce derslerinden muaf olmak için:

a. Muafiyet Sınavından başarılı olmak; veya
b. Daha önceden bir yükseköğretim programında okumuşsa o kurumunda bu dersleri alıp başarmış olmak veya muaf olmuş olmak; veya
c. Üniversitemizde veya daha önceden bir yükseköğretim programında okumuşsa o kurumdaki İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitiminden başarılı olmuş olmak; veya
d. Son üç takvim yılı içinde YDS / eYDS’den 60 veya TOEFL iBT’den 72 veya PTE Akademik sınavından 55 veya CAE sınavından C veya CPE sınavından C notunu almış olmak koşullarından en az birini yerine getirmek gerekmektedir.

ZORUNLU iNGİLİZCE DERSLERİ MUAFİYET SINAVI NE ZAMAN/NEREDE YAPILACAK?
Lisans Zorunlu İngilizce Dersleri Muafiyet Sınavı 14 Eylül 2019 tarihinde yapılacak olup sınav yerleri ve sınav saati daha sonra üniversitemizin websitesinden öğrencilerimize duyurulacaktır.

ZORUNLU İNGiLİZCE DERSLERİ MUAFİYET SINAVIna girmek zorunlu mu?
Hayır, zorunlu değildir. Bu sınava girmeyen (veya girip yeterli puanı alamayan) öğrencilerimiz ENG111 ve ENG112 derslerini alırlar.

ZORUNLU İNGiLİZCE DERSLERİ MUAFİYET SINAVINı GEÇME NOTU NE?
Bu sınavda 100 üzerinden en az %50 ve üzeri başarı gösteren öğrencilerimiz zorunlu İngilizce derslerinden muaf olurlar.

ÖĞRENCİLER AYRICA BİR DÜZEY BELİRLEME SINAVINA GİRİYOR MU?
Hayır. Bu yıl zorunlu İngilizce derslerini alacak öğrencilerimiz için bir düzey belirleme sınavı yapılmayacaktır.

DERSLER NASIL İŞLENİYOR?
ENG111 (Güz Dönemi) ve ENG112 (Bahar Dönemi) dersleri tümüyle asenkron online olarak LMS üzerinden yapılacaktır. Yani, derslik ortamında değil, o hafta içinde size uygun herhangi bir yer ve zamanda derse internet üzerinden katılabilir, ödevlerinizi yapabilir, dersi tekrar tekrar izleyebilirsiniz. Ödevlerinizi yaparken arada kendi kendinizi ölçme soruları da çıkacaktır. Bu sorular derste öğrenilen konular üzerine olduğundan eğer bir soruyu yanlış yanıtlarsanız o sorunun ölçtüğü konuda daha fazla çalışma yapmak için sistemde hazır olan malzemelerden de yararlanabileceksiniz.

“LMS” NE DEMEK?
LMS yani Learning Management System, (Öğrenme Yönetim Sistemi); tablet, dizüstü, masaüstü bilgisayarlar, cep telefonu vb. üzerinden, internet erişiminin olduğu herhangi bir ortamda öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini paylaşma ve tartışma, dersleri yönetme, ödev alma, sınavlara girme, bu ödev ve sınavlara ilişkin geribildirim sağlama, öğrenme materyallerini düzenleme, öğrenci, öğretmen ve sistem kayıtlarını tutma, raporlar alma, kullanıcılarına e-kitap, online materyal gibi kaynaklara her yerden ulaşmaları gibi birçok işlev sağlayan; katılımcıların eşzamanlı (senkron) olarak aynı anda farklı mekanlarda yapılan eğitimi veya farklı zamanlı (asenkron) olarak zaman ve mekandan bağımsız yapılan eğitimi almalarına olanak sağlayan yazılım sistemidir. Üniversitemizin Dil Okulu tarafından yönetilen dersler Üniversitenin Blackboard® sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.

ZORUNLU İNGiLİZCE DERSLERİ İÇİN SINIFA GELMEYECEKSEK KİTAP KULLANACAK MIYIZ?
Evet. Bazı derslerimizin kitabı, bazılarının ise e-kitabı vardır. Ayrıca kitap kullanılan dersler için orijinal kitap alınması gerekmektedir. Dersler ağ tabanlı sistem üzerinden (Blackboard®) yapılacağından ağa bağlanabilmek için kitapların içindeki şifreye ihtiyaç olacaktır. Geçerli şifre ise yalnızca orijinal kitapların içinde bulunmaktadır.

SINAVLAR NASIL OLACAK?
ENG111 (Güz Dönemi) ve ENG112 (Bahar Dönemi) derslerinin vize sınavları Blackboard® üzerinden online olarak, final sınavı ise kağıt üzerinde derslik ortamında yapılacaktır. Öğrencilerimizin sınavlara girerken pili sağlam, şarjı tam dolu akıllı telefon, tablet bilgisayar veya defter/dizüstü bilgisayarlarını kullanmaları veya Üniversitemizin öğrencilerin kullanımına açık bilgisayarlarından yararlanmaları gerekmektedir.

TABLET BİLGİSAYARIMIZ OLMALI MI?
Mutlaka tablet olmak zorunda değil; fakat, dersler ağ tabanlı sistem üzerinden (Blackboard®) yapılacağı için kapasitesi yeterli bir akıllı telefon veya tablet veya dizüstü/defter bilgisayar edinilmesi veya Üniversitenin öğrenci kullanımına açık bilgisayarlarından yararlanılması gerekiyor.

FOTOKOPİ KİTAP KULLANABİLİR MİYİZ?
Bu iki bakımdan mümkün değildir. Fotokopi kitap her şeyden önce yasaya göre suç teşkilidir. Ayrıca, derslere katılmak için gerekli olan geçerli şifreler yalnızca orijinal kitaplarda bulunmaktadır.

DERSE DEVAM ZORUNLULUĞU VAR MI, VARSA KAÇ SAAT?
Öğrencilerin o hafta LMS/Blackboard® başında geçirdikleri süre, yüklenen ders içeriklerini izleyip izlemedikleri ve ödevlerini zamanında yapmaları sistem üzerinden izlenmekte olup derse devam yerine geçmektedir. Bu çalışmaların %80’ine belirtilen zamanda katılmayan öğrenciler devamsızlıktan kalmış sayılırlar.

İNGİLİZCEMİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİM SIRASINDA GELİŞTİRMEK İSTİYORUM; MEZUN OLDUKTAN SONRA AYRICA KURSLARDA ZAMAN VE PARA HARCAMAK İSTEMİYORUM. ALABİLECEĞİM HANGİ SEÇMELİ İNGİLİZCE DERSLER VAR?
Üniversite Zorunlu ve Seçmeli İngilizce Dersleri Birimimiz tarafından “CORE” kodlu dersler verilmektedir. Bu dersler dört temel akademik beceriyi geliştirme odaklı işlenip Güz Döneminde Akademik Okuma ve Yazma, Bahar Döneminde ise Akademik Dinleme ve Konuşma olmak üzere birçok farklı seviyede verilir (Pre-Intermediate/Intermediate/Upper-Intermediate/Advanced). Hangi dersi seçebileceğiniz konusunda Bölümünüzdeki Danışman Hocanız veya Birim Yöneticiliği (A Blok/Giriş Katı/103 no.lu ofis) size yardımcı olacaktır.

BAŞKA BİR SORUM İSE İNGiLİZCE HAZIRLIK SINIFIYLA İLGİLİ. KENDİ İSTEĞİMLE BİR YIL BOYUNCA İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI EĞİTİMi ALMAK İSTİYORUM; NE YAPMALIYIM?
Eğitim dili %100 Türkçe olan programlarda İngilizce Hazırlık Sınıfı zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Eğer siz İngilizcenizi geliştirmek için bu eğitimi almak istiyorsanız Fakülte Dekanlığınıza veya Yüksekokul Müdürlüğünüze bir dilekçeyle başvurunuz. İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitiminden başarı notu 60’tır. İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitiminde yıl sonunda başarısız olsanız bile kendi Bölümünüze başlayabilirsiniz. Hazırlık Sınıfından başarısızlık mezuniyetinize engel teşkil etmez.