Hedef 9: Dayanıklı Altyapılar Kurmak, Sürdürülebilir Sanayileşmeyi Teşvik Etmek ve İnovasyonu Desteklemek
ARPROGED
Okan Üniversitesi Araştırma Projeleri Geliştirme Müdürlüğü (ARPROGED), Okan Üniversitesi'nde geliştirilen akademik çalışmalar ve yeni teknolojileri, çeşitli kurumların ihtiyaçlarını karşılamak ve ülkemizin ulusal kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla sanayiye sunmaktadır. Okan Üniversitesi'nin üniversite-sanayi arayüzü olarak hizmet vermek amacıyla kurulan ARPROGED, "bilgiyi" sanayiyle buluşturmayı ve bu sayede ortaya çıkan katma değeri ticarileştirmeyi hedeflemektedir.
ARPROGED, 2011 yılında bilimsel ve teknolojik bilgiye erişimi kolaylaştırmak, teknoloji tabanlı bilgi üretmek, üretilen bilginin ticarileşmesini sağlamak ve teknoloji transferi ile girişimciliği desteklemek amacıyla kurulmuştur. 2015-2016 yıllarında TÜBİTAK 1601 "Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırma Destek Programı" kapsamında değerlendirilmiş ve TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) Destek programına ikinci kez 2018-2019 yıllarında hak kazanmıştır.
Okan Üniversitesi'nin "Teknoloji Transfer Ofisi" olarak tanımlanan ARPROGED, bilimsel ve teknolojik bilgi üretme kapasitesini uluslararası düzeyde artırmayı ve üretilen bilgiyi ticarileştirerek toplum yararına sunmayı hedeflemektedir.
Misyonu, üniversite-sanayi işbirliği yoluyla bilimsel ve teknolojik bilgi üretme kapasitesini artırmak ve ortaya çıkan yeni teknolojileri sanayiye sunmaktır. Ayrıca, ulusal ve uluslararası finansman kaynaklarıyla araştırmalar için kaynak sağlamak, üretilen bilgiyi korumak ve bilgiyi değere dönüştürerek girişimciler için uygun platformlar yaratmak amaçlanmaktadır.
Araştırma
İstanbul Okan Üniversitesi, toplum ve iş hayatının ihtiyaçlarına evrensel standartlarda cevap verebilen yenilikçi ve öncü bir "dünya üniversitesi" olma vizyonuyla 4. nesil üniversite olma yolundadır. Üniversite, yalnızca bilgi üretmekle kalmayıp, bu bilgiyi transfer ederek ve ticari değere dönüştürerek bilim, araştırma, yaratıcılık ve yenilik kültürünü güçlendirmeyi hedeflemektedir. Üniversitenin temel misyonlarından biri, üniversite bünyesinde gerçekleştirilen modern araştırmalar aracılığıyla toplumsal sorunların çözümüne öncülük etmektir. Topluma fayda sağlayacak ve yaşam kalitesini artıracak araştırmalar yapmayı taahhüt eden İstanbul Okan Üniversitesi, yeni bilgi keşfi ve üretimini teşvik etmektedir.
Üniversite, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi olmak üzere 8 fakülteden oluşmaktadır. Diş Hekimliği Fakültesi 2014-2015 akademik yılı itibarıyla eğitim programına başlamıştır. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olmak üzere 2 yüksekokulu; Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere 2 meslek yüksekokulunu; bir Konservatuvarı ve Rektörlüğe bağlı birimleri bulunmaktadır.
89 akademik bölüm, 11 araştırma ve uygulama merkezi ve benzersiz araştırmalar yürüten sayısız laboratuvarla üniversite, yüksek kaliteli yayınları ve yeni araştırma projelerini teşvik etmeyi, disiplinler arası ve çok disiplinli araştırmaları desteklemeyi ve uluslararası etkiler yaratabilecek araştırma alanlarında kapasite inşa etmeyi hedeflemektedir.
ARPROGED'in Ana Stratejileri:
İstanbul Okan Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ARPROGED), doğrudan Rektörlük bünyesinde faaliyet göstermekte olup, araştırmacılara kendi organizasyon yapısı içinde destek sağlamaktadır. ARPROGED, İstanbul Okan Üniversitesi akademisyenleri tarafından üretilen yenilikçi teknolojilerin sanayiye transferinde aktif bir rol oynamakta ve üniversite-sanayi iş birliği faaliyetlerinin tümünü üniversite adına yönetmektedir.
Fikri Mülkiyet
Okan Üniversitesi web sitesi ve ARPROGED portalında bulunan "Buluş Bildirim Formu" aracılığıyla akademisyenler, öğrenciler ve diğer mucitler buluşlarını doğrudan ARPROGED’e iletebilmektedir. ARPROGED’e yapılan buluş bildirimleri, mevcut yönergeye uygun olarak ARPROGED koordinasyonunda kurulan Fikri Mülkiyet Hakları Komitesi tarafından incelenmektedir. Komite, üyeler ve ilgili davetli akademisyenlerden oluşmakta olup, buluşun yenilik düzeyini, geliştirilmesi için gereken yatırımı, ticarileştirme potansiyelini ve olası katma değerini değerlendirir. TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) tarafından tamamlanan buluş bildirimleri için, sözleşmeli patent avukatları ile birlikte patent araştırması yapılmaktadır. Ayrıca, mevcut patent başvurularının PCT (Patent İşbirliği Antlaşması) süreci aracılığıyla devamı, sözleşmeli bir patent avukatı ile birlikte değerlendirilir.
ARPROGED olarak, özellikle patentler, markalar, telif hakları, faydalı modeller ve tasarımlar üzerine odaklanarak, akademisyenler ve paydaşlar için fikri mülkiyet kültürünü teşvik etmeye yönelik eğitimler düzenlemekteyiz. Fikri mülkiyet hakları konusunda, Türkiye'deki USIMP (Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu) platformuna üye olan TTO’lar ve LES-Turkey (Uluslararası Lisanslama Yürütme Derneği'nin Türkiye şubesi) ile işbirliği içinde çeşitli seminerler ve konferanslar düzenlenmektedir. Bu seminerler ve konferanslar, üniversite içinden ve dışından katılımcılara açıktır.
IN-TECH CUB KULUÇKA
İstanbul Okan Üniversitesi İnovatif Teknoloji Girişimcilik Merkezi (Intech-Cub), 2014 yılından bu yana İstanbul Okan Üniversitesi Araştırma ve Proje Geliştirme Müdürlüğü (ARPROGED) bünyesinde faaliyet göstermektedir. Teknoloji odaklı iş fikirleri olan İstanbul Okan Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinden, büyümek isteyen girişimcilere kadar her aşamadaki girişimcilere hizmet vermektedir.
Intech-Cub, bu fikirleri ticarileşebilir ürünlere dönüştürmek için eğitim, mentorluk ve altyapı fırsatları sunmaktadır.
Intech-Cub Girişimcilik Merkezi tarafından sağlanan imkanlar: