Yükseköğretimde 2021-2027 yıllarında tüm programlar Erasmus+ başlığı altında birleşmiş ve hareketlilik türleri sınıflandırılmıştır.
Erasmus+ KA1 (Key Action One) veya AE 1 (Ana Eylem 1); Yükseköğretimde öğrenci ve personel hareketliliği olarak geçmektedir. İstanbul Okan Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak çıkılan bu ilan yalnızca 2024-2025 akademik yılında gerçekleştirilmesi planlanan öğrenci staj hareketliliğini kapsamaktadır. Söz konusu hareketlilikler 1 Ağustos 2022 – 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında yürütülen 2022-1 TR01-KA171-HED-000078867 numaralı projenin faaliyetlerini kapsamaktadır. Proje bitiş tarihinden sonraki tarihler için hibelendirme yapılmamaktadır.
STAJ HAREKETLİLİĞİ GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER
Staj Hareketliliği: Bu hareketlilik faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede ya da uygun bir işyerinde staj yapmasından ibarettir. Bir yükseköğretim kurumunda ders takip edilmesi staj faaliyeti olarak değerlendirilmez. Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ile 12 ay arasında bir süredir. Mezuniyet sonrası staj imkânı bulunmamaktadır.
Kimler Başvuru Yapabilir: İstanbul Okan Üniversitesi bünyesinde eğitim kademelerinin herhangi birinde (Birinci veya ikinci kademe) bir yükseköğretim programına aktif kayıtlı öğrenciler başvuru yapabilirler.
Not 1: 31 Temmuz 2025 tarihinden sonraki hareketlilik faaliyetleri geçersiz sayılacaktır.
Not 2: Birinci kademe: Ön lisans, lisans; ikinci kademe: yüksek lisans.
Başvuruların Başlangıç ve Bitiş Tarihi : Başvuruların Başlangıç Tarihi: 26.12.2024, Saat: 00:00
Başvuruların Bitiş Tarihi: 27.01.2025, Saat: 23:59
Başvuru yapmak için tıklayınız.
Başvurular yukarıda yer alan online başvuru sistemi üzerinden alınacaktır. Öğrenciler sisteme e-devlet hesapları üzerinden giriş yapacaklardır. Başvuru adımlarını izleyerek başvuru aşamalarını eksiksiz tamamlamaları ve başvuru esnasında istenen belgeleri eksiksiz yüklemeleri gerekmektedir. Elden belge teslimi yapılmayacaktır. Gerekli/zorunlu belgelerin hatasız ve eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi yeterlidir.
Başvuru Kılavuzu için tıklayınız.
Not 1: Başvuru tarihi ve saati içerisinde başvurusunu yapmayan, başvuru için gerekli/zorunlu belgeleri başvuru sistemine yüklemeyen, eksik veya hatalı yükleyen öğrencilerin başvuruları herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmadan doğrudan geçersiz sayılacaktır.
Erasmus Staj Hareketliliğine Katılabilecek Bölümler :
Kurumumuzun anlaşmalı olduğu üniversite ve bölümlerin listesi staj hareketliliği kapsamında hibe tahsis edilmesi planlanan kontenjan sayısı aşağıdaki şekildedir.
NOT : Hareketliliğe başvuracak ilgili fakülte öğrencileri hareketlilik detaylarını ve hareketliliğe katılabilecekleri tarih aralığını Fakülte Erasmus Koordinatörü ile iletişime geçerek öğrenebilirler.
Ülke | ÜNİVERSİTE | BÖLÜM | KONTENJAN SAYISI |
RUSYA | Moscow State Linguistic University | Rusça Mütercim Tercümanlık | 1 |
AZERBAYCAN | Azerbaijan Technical University *Doktora Seviyesi Öğrencileri Hareketliliğe Katılabilirler. | Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği | 1 |
KOSOVA | Universum International College | Halkla İlişkiler, İşletme, İngilizce Öğretmenliği | 1 |
Başvuru için Gerekli Asgari Not Ortalaması :
• Ön lisans ve Lisans öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 4.00 üzerinden en az 2.20 olması gerekmektedir.
• Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 4.00 üzerinden 2.50 olması gerekmektedir.
Not 1: Hibeli “Aday” öğrenci sayısı, başvuru sayısı ve ülke tercihlerine bağlı olarak İstanbul Okan Üniversitesi, Erasmus Seçim ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yeniden belirlenebilmektedir. Bunun anlamı; bu sayı arttırılabilir veya azaltılabilir. Burada belirtilen sayı mevcut bütçenin ortalama değerlere göre tahsisi dikkate alınarak hesaplanmıştır. Burada belirtilen kontenjan sayısı tüm bölümlerden seçilmesi ve hibe verilmesi planlanan toplam kontenjanı, yani hibeli olarak seçilebilecek toplam öğrenci sayısını ifade etmektedir.
Not 2: Her bir düzey için belirtilen not ortalamalarının altında bir not ortalaması ile başvuru yapan öğrencilerin başvuruları herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmaksızın geçersiz sayılacaktır. Öğrencinin başvuru tarihleri arasında sisteme yüklediği Genel Akademik Not Ortalaması belgesinin güncel not ortalamasını yansıtıp yansıtmadığı sistem üzerinden kontrol edilir. Farklı olması durumunda güncel olan not ortalaması başvuruda esas alınır.
Başvuru için Gerekli Asgari Dil Puanı:
Staj Hareketliliği için : 60 Puan
Staj hareketliliğine ilişkin başvuruların tamamlanmasının ardından öğrenciler,başvuru aşamasında katılmak istediklerini belirttikleri yabancı dil sınavı seçeneği sonucunda Yabancı Diller Koordinatörlüğümüz tarafından düzenlenecek Erasmus Yabancı Dil Sınavı’na katılabileceklerdir. Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlardan (YDS, e-YDS, YÖKDİL) alınan puanlar veya ÖSYM tarafından eşdeğerliliği kabul edilen sınavlardan alınan puanlar ile başvuru yapabilirler.
Erasmus Yabancı Dil Sınavı puanını kullanacak olan adayların dil puanını gösterir belge yüklemelerine gerek yoktur.
ÖSYM tarafından yapılan sınavlar veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği bulunan sınavlardan alınan puan ile başvuru yapan öğrencilerin belge yüklemeleri zorunludur.
Yabancı Dil Sınavı:
Tarihi: Yabancı Diller Koordinatörlüğümüz tarafından gerçekleştirilecek olan yabancı dil sınavı 3 Şubat Pazartesi Günü yüz yüze gerçekleştirilecektir.
Başvuru için Gerekli/Zorunlu Belgeler/Yükümlükler :
Transkript : (En güncel versiyon-OIS üzerinden alınabilir). Yüksek Lisans düzeyinde 1.sınıfta okumakta olan ve kümülatif not ortalaması oluşmayan öğrenciler Lisans mezuniyet transkript notlarını kullanabilirler. Yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz üniversitemizde bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır).
Yabancı Dil Sınav Sonuç Belgesi (Erasmus Koordinatörlüğü tarafından yapılan dil sınavı puanıyla başvuran öğrencilerin sınav sonuç belgesi yüklemelerine gerek yoktur. Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan, ÖSYM tarafından yapılan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliliği olan sınav puanları ile başvuru yapan öğrencilerin sınav sonuç belgelerini yüklemeleri gerekmektedir).
ÖNEMLİ : HİBELENDİRİLECEK SÜRE MAKSİMUM 60 GÜNDÜR.
İtiraz Tarihleri: Sonuç açıklama ilanında belirtilecektir.
İtiraz Şekli: İtirazlar imzalı dilekçe yolu ile yapılır. Dilekçeler imzalı olmak zorundadır. Dilekçelererasmus@okan.edu.tr mail adresine mail olarak iletilmelidir.
Not 1: Başvuru için gerekli/zorunlu olan Transkript ve Yabancı Dil Belgesi (Erasmus yabancı dil sınavı dışında puan sunanlar için) yüklemeyen, eksik, hatalı veya yanlış yükleyen öğrencilerin başvuruları herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmaksızın doğrudan geçersiz sayılacaktır. Yüklenmesi gerekli/zorunlu belgelerin PDF ya da JPEG formatında yüklenmesi gerekmektedir.
Transkript belgesinin net ve okunabilir olması zorunludur. Yüklenecek transkript belgesinin tüm dönemleri ve Genel Akademik Not Ortalaması’nı gösterir olması zorunludur. Belgenin okunamayacak düzeyde ve/veya eksik/hatalı yüklenmesi durumunda, başvuru herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmaksızın doğrudan geçersiz sayılacaktır. Transkript belgesi OIS sisteminden PDF formatında indirilerek sisteme yüklenmelidir.
Not 2: Erasmus Kurum Koordinatörlüğü tarafından hibe verilmesi planlanan maksimum süre 60 gündür.
Not 3: Sonuç açıklama ilanında belirtilecek tarih aralığından sonra sonuçlara itiraz eden öğrencilerin itirazları dikkate alınmayacaktır.
Feragat (Hareketlilikten Vazgeçme) / Hibesiz Faydalanma Tarihleri:
Sonuç açıklama ilanında belirtilecektir.
SEÇİM VE DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Akademik Başarı Düzeyi* %50 (Toplam 100 puan üzerinden) | |
Dil Seviyesi %50 (Toplam 100 puan üzerinden) | |
Şehit ve Gazi Çocuklarına | +15 |
Engelli Öğrenciler (engelliliğin belgelenmesi kaydı ile) | +10 |
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere | +10 |
Daha önce KA 107/171 yararlanma (hibeli veya hibesiz) | -10 |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma | -10 |
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama | -10 |
Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus+ hareketliliğine tekrar başvurması halinde uygulanır) | -5 |
Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus+ hareketliliğine tekrar başvurması halinde uygulanır) | -5 |
Not 1: Hareketliliğe “Aday Öğrenci” olarak seçilmiş öğrenciler istedikleri taktirde burada belirtilen tarih aralığında haklarından feragat edebilirler. Bu tarihler arasında feragat eden öğrencilerin sonraki başvurularında herhangi bir puan eksiltme yapılmaz. Ancak bu tarihlerden sonra feragat eden öğrencilerin sonraki Erasmus başvurularında toplam puanlarından -10 puan düşürülür.
Not 2: Belirtilen tarih aralığından sonra staj hareketliliğinden hibesiz olarak faydalanmak isteyen öğrencilerin başvuru dilekçeleri dikkate alınmayacaktır.
Not 3: Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir. Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.
Not 4: Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.
ÜLKE GRUPLARI VE HİBE MİKTARLARI :
Öğrencilere yurtdışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir.
Ülke - Üniversitesi | Seyahat Destek Hibesi (Euro) Km hesabı yapılarak ödenir. | Aylık Hibe (Öğrenim) Avro |
RUSYA / Moscow State Linguistic University | Km hesabı yapılarak ödenir. | 700 Euro |
AZERBAYCAN / Azerbaijan Technical University | Km hesabı yapılarak ödenir. | 700 Euro |
KOSOVA / Universum International College | Km hesabı yapılarak ödenir. | 700 Euro |
2022 Proje Dönemi KA171 El Kitabı için Tıklayınız.
Hibe ödemesinin %80'i ve Seyahat Destek Hibesi’nin tamamı öğrenci yurt dışına çıkmadan önce öğrencinin bildirmiş olduğu Halk Bankası Vadesiz Euro hesap numarasına transfer edilir. Öğrencinin faaliyet için gerekli/zorunlu olan tüm işlem ve belgeleri tamamlaması ve ofise teslim etmesi sonrasında hibe sözleşmesinde belirtilen asgari başarı düzeyini sağlaması koşulu ile hibenin kalan %20'si bildirilen hesap numarasına transfer edilir.
E-Mail: erasmus@okan.edu.tr