Haberler

Manifest’OU 1. Uluslararası Sanat ve Tasarım Sempozyumu Tuzla Kampüsümüzde Gerçekleşti

25 Mart 2025

20-21-22 Mart 2025 tarihlerinde Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültemizin ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum, “Bellek ve Duyusal Deneyimler: Kültürel Mirasın Yaratıcı Pratiklerle Yeniden Yorumlanması” teması etrafında üç gün boyunca hem fiziksel hem çevrimiçi platformlarda oturumlara sahne oldu.

Toplam 17 oturumda 49 bildirinin sunulduğu sempozyumda, 28 bildiri yüz yüze, 21 bildiri ise çevrimiçi olarak paylaşıldı. Sanat ve tasarımın farklı disiplinlerinden katılımcılar; koku, tat, ses, dokunma ve görme gibi duyuların kültürel mirasın aktarımındaki rolünü, bireysel ve kolektif belleğin yeniden inşasındaki etkisini ve duyusal deneyimlerin yaratıcı pratiklere nasıl dönüştüğünü tartıştılar.

Sempozyumun açılış konuşmaları, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Reşat Başar ve sempozyumun Onursal Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Güliz Muğan tarafından yapıldı. Ana konuşmalar ise kültürel miras alanındaki çalışmalarıyla tanınan, Kültürel Mirası Koruma Derneği Kurucu Başkanı ve Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eva Şarlak ile sanat, teknoloji ve eğitim kesişimindeki üretimleriyle dikkat çeken izleyiciler ile koku okur yazarlığını geliştirmek için tasarladığı Olfabe projesini paylaşan sanatçı, tasarımcı ve eğitmen Bager Akbay tarafından gerçekleştirildi.

Sempozyuma ayrıca, kültür-sanat dünyasında önemli bir yere sahip olan iki isim de davetli konuşmacı olarak katıldı. Sanat Dünyamız dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Fisun Yalçınkaya ile Yapı Kredi Müzesi Direktörü Burcu Çimen, kültürel mirasın güncel temsilleri üzerine değerli katkılarda bulundular.

Manifest’OU, duyular aracılığıyla kültürel belleği anlamaya ve yeniden üretmeye yönelik yaratıcı yaklaşımların tartışıldığı, disiplinler arası diyalogların teşvik edildiği güçlü bir platform sunarak, sanat ve tasarım alanlarında geleceğe dönük yeni düşünsel alanlar açmayı başardı. Üniversitemizin öncülüğünde gerçekleşen bu sempozyum, akademisyenleri, sanatçıları ve tasarımcıları bir araya getirerek geçmiş ile gelecek arasında duyular üzerinden kurulabilecek bağlara ışık tuttu.

Galeri