Haberler

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın OPINA ziyareti

17 Ekim 2024

T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve beraberindeki AB Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Halit Hatip, Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hilmi Akın ve Proje Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, 16 Ekim 2024 Çarşamba günü Üniversitemizi ziyaret ederek Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri (UTAS) Uygulama ve Araştırma Merkezinde yürütülen OPINA (Açık İnovasyon Otonom Araç. Geliştirme ve Test Platformu) projesi hakkında bilgi aldı.

Sayın Bakan Yardımcısı ve beraberindekilerin ziyareti sırasında Rektörümüz Prof. Dr. Güliz Muğan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alinur Büyükaksoy ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile UTAS yöneticileri ev sahipliği yaparak kendilerine proje hakkında bilgi verdi.

9 Mayıs 2024 tarihinde T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katılımıyla açılış töreni yapılan OPINA altyapısı, Avrupa Birliğince IPA II programı kapsamında desteklenerek T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen OPINA projesi kapsamında kuruluyor. Bu altyapı Nihai Faydalanıcı olarak Üniversitemiz tarafından işletilecek. Kuruluş aşaması 2025 Ocak ayında sona erecek OPINA sistemleri daha sonra ülkemizden ve yurt dışından akıllı ve haberleşen araç teknolojileri geliştiren çok sayıda kuruluşun kullanımına sunulacak. Ayrıca, Üniversitemiz öncülüğünde kurulan Bağlantılı ve Otonom Araçlar (BOA) Kümelenmesi ile çok sayıda küçük, orta ve büyük çaplı teknoloji kuruluşunun işbirliği yapmaları sağlanacak. OPINA projesinin temel amacı ülkemizde ve Avrupa’da ileri teknoloji alanında rekabetçiliğin yükseltilmesi.

OPINA projesiyle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Galeri