İstanbul Okan Üniversitesi

Fikri Mülkiyet Hakları

MENU

Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi:

ARPROGED Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi (FMHY) Ofisi, İstanbul Okan Üniversite’nin fikri ve sınai mülkiyet konusu varlıklarının yönetilmesinden ve bu varlıkların ticari değere dönüştürülerek toplum yararına endüstriye transferinden sorumludur.

Bu kapsamda, ARPROGED bünyesinde yer alan Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) Ofisi başlıca görevleri:

  • Öğretim üyelerininve öğrencilerin Buluş Bildirim Formlarını (BBF) kabul etmek, değerlendirmek. Bildirilen buluşların patentlenebilirliğine yönelik ön araştırmasını yapmak.
  • Uygun görülen BBF’larının , ilgili değerlendirme çalışmaları kapsamında , İşbirliği yapılan aracı ofis ile iletişimde olmak.
  • FSMH karar süreçlerini İstanbul Okan Üniversite’sinin fikri ve sınai mülkiyet politikalarına uygun olarak yönetmek.
  • Ulusal ve uluslararası başvurulardan oluşan fikri ve sınai mülkiyet portföyünün tüm kabul, tescil, yeniden değerlendirme ve uluslararası başvuru takiplerini yapmak
  • Fikri ve sınai haklara ilişkin hükümlerin müzakere sürecini yönetmek
  • Fikri ve sınai mülkiyetle ilgili her türlü sözleşmeyi ve hukuki belgelerin hazırlanmasında destek olmak.
  • Kurum üyelerine ve öğrencilere, fikri ve sınai mülkiyet farkındalığına ilişkin eğitimler düzenlemek, ilgili danışmanlık hizmeti vermektir.

Fikri Mülkiyet Kurulu

Bilimsel bilginin, teknolojinin üretimine hizmet etmesi ve üretilen bu teknolojinin endüstriye transferi çağdaş üniversitelerin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi, bünyesinde barındırdığı tüm akademik disiplinlerde endüstri ile birlikte çalışmayı ve ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesine katkı sağlamayı kendisine misyon edinmiştir. Bu çerçevede, üniversitemizde ortaya çıkarılan buluşlar ve tasarımlar, üniversitemizin “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönetimi Yönergesi” çerçevesinde değerlendirilir ve tescil edilir. Tescil edilen buluşların ve tasarımların endüstriye transferi ve elde edilecek gelirlerin buluşçular ve tasarımcılar ile paylaşılması da yine aynı yönerge çerçevesinde sürdürülür. Tüm bu süreçler, Araştırma ve Proje Geliştirme Direktörlüğü-ARPROGED bünyesinde yer alan Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Ofisi (FSMH) tarafından icra edilir. Buluşların ve tasarımların tescil ve ticarileştirme süreçleri ile ilgili tüm değerlendirmelerden Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönetimi Yönergesi çerçevesinde İstanbul Okan Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Kurulu sorumludur:

Buluş Ve Tasarım Bildirimi ve Tescili

Değerli Araştırmacılarımız,

Teknoloji transferinin ilk adımı, şüphesiz ortaya çıkarılan buluşun ve/veya tasarımın en kısa zamanda ve etkin bir şekilde bildiriminin yapılmasıdır. Üniversitemizin akademik ve idari personeli, öğrencileri, stajyerleri tarafından ortaya çıkarılan buluşlar (patent, faydalı model) ve tasarımlar buluşun veya tasarımın ortaya çıkmasını müteakiben” Buluş Bildirim Formu (BBF)” ile İstanbul Okan Üniversitesi Araştırma ve Proje Geliştirme Direktörlüğü - ARPROGED bünyesindeki “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Ofisi’ne bildirilir. Bu itibarla, ortaya çıkan buluşlarınızla ilgili en hızlı şekilde destek almak ve bildiriminizi yapabilmek adına, lütfen doğrudan ofisimize başvurunuz.

Teknoloji Ticarileştirme/Lisanslama

Değerli Araştırmacılarımız,

Teknoloji Ticarileştirme Birimi, üniversitede yapılan araştırma çıktılarının toplum yararına ve ekonomik değere dönüşmesi amacıyla iş geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumludur .Bir teknolojinin endüstriye transferi, teknolojinin en doğru değerlemesinin yapılması, doğru zamanın belirlenmesi ve en uygun sektör ya da alıcının bulunması gibi kritik unsurları barındıran önemli bir süreçtir..

Bu kapsamda, başlıca faaliyetler:

  • Üniversite hak sahipliğindeki patent, faydalı model, endüstriyel tasarım gibi fikri ve sınai hakları portföyündeki,ticarileşme potansiyeli taşıyan fikri ve sınai mülkiyet haklarının lisanslanması ve/veya devredilmesi için potansiyel alıcı firmalar ve yatırımcılar ile ilişkileri, müzakere ve sözleşme süreçlerini yönetmek.
  • Yurtiçi ve yurtdışındaki, ilgili kurum/ kuruluşlarla ve potansiyel müşterilerle ilişki geliştirmek ve yönetmek.
  • ARPROGED’i, firmalar, yatırımcılar, kamu kurumları ve diğer üniversiteler nezdinde yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek.

Bu sürece dair tüm talepleriniz için lütfen doğrudan ofisimize başvurunuz.