Haberler

Türk Dizi Sektörü Üniversitemizde Masaya Yatırıldı

25 Şubat 2016

Üniversitemizde gerçekleştirilen “Türk Dizilerinin Dünyadaki Yeri” konulu söyleşide konuşan ünlü oyuncu Erkan Petakkaya Türkiye’de gitgide artan kadına şiddet konusunda dizilere de görev düştüğünü söyledi. Petakkaya “Ülkemizde kadınlar şiddet görüyor, tecavüze uğruyorlar. Özgecan gibi kayıplarımız çok fazla maalesef. Bu nedenle dizilerdeki başrol erkek karakterlerin sevecen, babacan, insancıl olması, topluma öğüt verici rollerde görünmesi gerektiğini düşünüyorum. Ali Kaptan hariç, bu tip topluma örnek olacak rollerde oynadım ben” dedi.

Güzel Sanatlar Fakültemizin düzenlediği “Türk Dizilerinin Dünyadaki Yeri” konulu söyleşide ünlü oyuncular Erkan Petekkaya ve Gökçe Bahadır, Star TV Genel Müdür Yardımcısı Ümmü Burhan ve yönetmen Cevdet Mercan Türk dizi sektörünü masaya yatırdı.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Vardar moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide oyuncu Gökçe Bahadır, izleyicinin canlandırdığı karakterle bağ kurduğunu söyleyerek “Oynadığım karakterle beni özdeşleştiriyorlar. Zayıf bir karakterdeysem sokakta karşılaşınca ‘Seni böyle görmek istemiyoruz’ tepkisi veriyorlar” dedi. Bahadır, dizi oyunculuğunda en büyük şansının uzun soluklu yapımlarda yer alması olduğunu da sözlerine ekledi.

“Dizileri küçümseyen oyuncular sahtekar!”

Moderatör Prof. Dr. Vardar’ın dizileri küçümseyerek, “Para kazanmak için dizi çekiyoruz” diyen oyuncular hakkında konuşmacıların ne düşündüklerini sorması üzerine Erkan Petakkaya “Onlar sahtekar” cevabını verdi.

“12 yıl Devlet Tiyatroları’nda çalıştım. Ne zaman ki dizide oynamaya başladım oyuncu arkadaşlarım beni aşağıladı. Çaycı bile bana dizide oynuyorum diye trip yapıyordu” diyen Petakkaya ünlü olduktan sonra tiyatrocu arkadaşlarının kendisinden rol istediğini söyledi: “Onlar beni aşağıladı, ben de onlara rol verdirtmedim”.

Dizilerdeki erkek oyuncuların sorumluluklarının Türkiye gibi bir ülkede daha çok olduğunun altını çizen Petekkaya “Ülkemizde kadınlar şiddet görüyor, tecavüze uğruyorlar. Özgecan gibi kayıplarımız çok fazla maalesef. Bu nedenle dizilerdeki başrol erkek karakterlerin sevecen, babacan, insancıl olması, topluma öğüt verici rollerde görünmesi gerektiğini düşünüyorum. Ali Kaptan hariç, bu tip topluma örnek olacak rollerde oynadım ben” dedi.

“Asi’ dizisine intihar sahnesi çektik.

Aynı köprüden 1 ay içinde 3 genç kız atladı”

“Asi”, “Gönülçelen”, Kayıp Şehir” dizilerinin ve “Paramparça”nın ilk sezon yönetmenliğini üstlenen Cevdet Mercan da Petakkaya’ya katıldığına söyledi ve “Alenileşen meşrulaşır’ diye bir laf vardır. Dizide gösterdiğimiz her şey büyük sorumluluk taşır. İyi bir dizinin her bölümde 7-8 milyon seyircisinin olduğunu bilen yönetmenin o bilince sahip olması, sorumluluk taşıması gerekir” dedi. Mercan sözlerini “Asi’ dizisine intihar sahnesi çektik. Aynı köprüden 1 ay içinde 3 genç kız atladı” diyerek tamamladı.

Star TV Genel Müdür Yardımcısı Burhan, Türk dizilerinin 1 yıldaki ihracat rakamının 300 milyon dolara vardığını ifade ederek “10 yıl önce bu rakam 100 bin dolardı. Şu an 100’ü aşkın dizi yaklaşık 60 ülkeye satılıyor. Modern Türkiye’yi gösteren, karamsar olmayan bir portre çizen diziler satın alınıyor. Dizilerimiz sayesinde bu ülkede ekonomik olarak kadınların da tek başına ayakta kalabildiğini gösteriyoruz. Bu, aynı zamanda bir kültür ihracatı” diye konuştu.

“1 bölüm oynayıp 3 bölüm parası alıyorsunuz!”

Burhan’ın dizilerimizi satın alan yabancı ülkelerin, diziyi 3’e bölerek 45 dakikalık bölümler haline getirdiğini aktarması üzerine “Paramparça” dizisinin oyuncusu Erkan Petakkaya “1 bölüm oynuyorum, 3 bölüm satıyorsunuz” esprisi yaptı. Burhan da ona espriyle “Asıl siz 1 bölüm oynayıp 3 bölüm parası alıyorsunuz” karşılığını verdi.

Söyleşinin sonunda Mütevelli Heyet Başkanımız Bekir Okan, Rektörümüz Prof. Dr. Şule Kut, yazar Ahmet Ümit ve Okan Koleji Kurucu Temsilcisi Işıl Okan Gülen, konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.

Galeri