Dekanımız Prof. Dr. Semih Baskan'ın 1. Uygulamalı Engelsiz Turizm ve Sağlık Turizmi Sempozyumu'ndaki konuşması

13 Mayıs 2016

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği ve Okan Üniversitesi’nin birlikte gerçekleştirdikleri 1. Uygulamalı Engelsiz Turizm ve Sağlık Turizmi Kongremize hoş geldiniz.Onur verdiniz. Birleşmiş Milletlerce kabul edilmiş ve 156 üye ülke tarafından her yıl 10 Mayıs-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen bir haftadır. Böyle önemli bir haftada Okan Üniversitesi’nde böyle kapsamlı bir kongreyi gerçekleştirmek bizim içim son dere önemlidir.

Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini kaybetmesi sonucu toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlüğü olan ve koruma, bakım,rehabilitasyon, danışmanlık, destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilere engelli denir.

Bu insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin çevrelerinin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu olarak kabul edilmesi gerekir.

Dünyada En Meşhur Engelli:

Stephan Hawking (1942) 74 Matematik, Fizik, Evren Bilim

21 yaşında ALS; (Amyotrofik Lateral Skleroz) sinir sistemini felç eden ancak beyin fonksiyonlarını etkilemeyen bir hastalıktan mustarip. Özel bilgisayarı ile insanlarla iletişim kurabiliyor ve bilgi üretmeye devam ediyor.

Türkiye’de:

Aydın Menderes (1946-2011)

1996 yılında Afyon Sandıklı’da geçirdiği kaza sonrası boyundan aşağısı felç oldu ve hayatını tekerlekli sandalye ile sürdürdü.

WHO verilerine göre 785 milyon engelli hayatını sürdürmektedir. Bu insanların %70’i seyahat edebilmekte ve genelde kendilerine 1-2 kişide refakat edebilmektedir. A.B. için bu alanda 130 milyon kişi 80 milyar € harcayarak seyahat edebilmektedir.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği 15. Haziran 2006 tarihinde “Herkes için Engelsiz Turizm Komitesi” kurmuştur.

2008 yılında da: Avrupa Engelsiz Turizm Ağı’(ENAT)na üye olmuştur.

Gelişmiş ülkelerde artan yaşlı nüfus oranına paralel olarak bunların sağlık ihtiyaçları ve giderleri de her geçen gün giderek artmaktadır.

Örneğin A.B. en kalabalık ülkesi olan 82 milyon nüfuslu Almanya’da Eurostat verilerine göre 65 yaş üstü yaşlı nüfus %20,7’dir.

Artan sağlık harcamalarına çözüm olarak gelişmiş ülkeler ve onların sosyal güvenlik kuruluşları ile sigortaları kaliteli tıbbi hizmet sunan ve çevrelerinde yer alan ülkelerle paket anlaşmalar yaparak daha düşük maliyetli sağlık hizmeti alma çabaları sağlık turizminin temelini oluşturmaktadır.

Sağlık Turizmi:

• Medikal Turistler
  • Turistin Sağlığı kapsamındaki hastalıklar
  • Sağlık Alanında Hükümetler arası ikili anlaşmalarla gelen hastalar
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan anlaşmalar kapsamında gelen hastalar
  • Medikal Turistler
  • Turistin Sağlığı kapsamındaki hastalıklar
  • Sağlık Alanında Hükümetler arası ikili anlaşmalarla gelen hastalar
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan anlaşmalar kapsamında gelen hastalar
  • Tıbbi check-up
  • Sağlık Taraması
  • Diş tedavisi
  • Kalp ameliyatı
  • Protez takılması
  • Kanser tedavisi
  • Organ nakilleri
  • Beyin cerrahi ameliyatları
  • Turistik seyahati esnasında hastalanan turistlerin sağlık hizmetlerinden yararlanması
  • T.C. Sağlık Bakanlığı ile Sudan/ Afganistan/ Yemen/ Arnavutluk/ KKTC/ Kosova/ Azerbaycan
  • S.G.K. ile sözleşme imzalayan: Almanya/ Avusturya/ Hollanda/ Belçika/ Fransa/ KKTC/ Makedonya/ Romanya/ Arnavutluk/ Bosna Hersek/ Çek Cumhuriyeti/ Azerbaycan/ Lüksemburg/ Hırvatistan.
  • 69 Kongre
  • 1.220 Toplantı
  • 1.340 Etkinlik iptal edilmiştir.
  • % 4.8 geriledi (Doların değer kazanması)

10. Kalkınma Planı
2014-2018

1.500.000 Termal Turist

Termal Turizm

100.00 Yatak

3 Milyar $

İlk 5 arasında yer almak

Medikal Turizm

750.000 Medikal Turist

5.6 Milyar $

150.000 İleri Yaş Turisti

İleri Yaş Turizmi

10.000 yatak kapasitesi

750 Milyon $

Başvuru Dönemi: Temmuz/ Ağustos/ Eylül Toplam: 9 Milyar 350 Milyon $

Son 5 yıldır özce bizi, sonra da tüm dünyayı ilgilendiren Suriyeli göçmen krizi, İstanbul ve Ankara’da gerçekleşen anarşik olaylar ve Rusya ile olan uçak krizi sonucu;

TURİZM MEDYA GRUBU

Kongre turizminde başa geçen ülkemiz bu alanda da büyük zorluklar yaşadı.

2015: Dünya Turizm Geliri: 1.2 Trilyon $

Türkiye bu olaylar nedeniyle turizm gelirlerinde büyük (7.6 milyon turist/ 9 milyar $) düşüşler yaşanmaktadır. Ülkemiz yapacağı bazı düzenlemelerle bir yeni fırsat penceresini ardına kadar açabilir.

Engelsiz Turizmi ve Sağlık Turizmi bu açıdan önemli bir faktör olarak karşımızda durmaktadır.

2 gün sürecek kongrenin yapılacak sunumlar ve yorumlar ile turizmimize yararlı olacağı görüşümü sizlerle paylaşmak isterim.

Kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen herkese huzurlarınızda en içten teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla,
Prof. Dr. Semih BASKAN