Duyurular

Dijital Temizlik Günü kutlu olsun

20 Mart 2023
Duyurular

Dijital Sürdürülebilirlik

Bunları Biliyor Musunuz?

  1. İnternette atacağımız her adım, yapacağımız her açıklama, her tıklama, her arama bir yerlere kaydedilmekte ve belirli bir alan kaplamaktadır. Bu alana müdahale etmediğimiz sürece devamlı olarak enerji harcanmaktadır. Dijital Temizlik ile atmosfere yaydığımız CO2 miktarını ifade eden karbon ayak izimizi en aza indirebiliriz! Mail kutunuzdan 50 mail silerek ve üç arkadaşınızı bu challenge’a davet ederek enerji tüketimini azaltmaya destek olabilirsiniz.

  2. Habitat Derneği; günlük e-posta sayınızın ne kadar CO2 ürettiğine, kaç adet plastik poşet kullanıldığına, kaç tane tek kullanımlık çay ya da kahve tüketildiğine ve kaç kilometre yol gidildiğine eş değer olduğunu gösteren bir hesaplayıcı geliştirmiştir.

  3. E-Posta CO2 Hesaplayıcıyı görüntülemek için tıklayınız.

  4. Turkcell; tekno atıkları TÜBİSAD ve TEGV iş birliğiyle düzenlenen “Eğitime Dönüştür” kampanyasına bağışlayarak kullanmadığınız her türlü masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler, monitör ve yazıcılar, bilgisayar parçaları, ses, görüntü ve müzik sistemleri, DVD okuyucu ve uydu alıcılar, masa telefonu ve cep telefonları, tüm elektrik ile çalışan tekno atıkların Turkcell Mağazaları’na getirilerek tekno atık toplama kutularına atılması ile bir çocuğun eğitim hayatına destek olabilme projesini oluşturmuştur.

  5. Kadıköy Belediyesi; Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) geri dönüşümü için Getirme noktaları oluşturmuştur. 2021 yılında 27 Ton elektronik atık toplanarak, ekonomiye geri kazandırmıştır.
  6. Getirme Noktalarını görüntülemek için tıklayınız.

  7. Hatırlaman gereken şey mi gördünüz? Çıktı almayın. Bilgisayarınıza kaydedin ya da daha iyisi dijital post-it notu kullanın. Gerekmedikçe kağıt harcamayın.

  8. Bilgisayarınız dahil olmak üzere kullandığınız elektronik aletlerin fişlerini bir uzatma kablosuna takın, aletleri kullanmadığınız zamanlarda uzatma kablosunu tamamen kapatıp elektrik tasarrufu yapabilirsiniz.

  9. Bilindiği üzere çekilen fotoğraflar, fotoğraf çekmek için kullanılan cihaza kaydediliyor ve kaydedilen bu fotoğraflar, kaydedilen diğer bütün veriler gibi, az miktarda da olsa karbon ayak izine sahiptir. Dolayısıyla gereksiz çekilen her fotoğraf e-atık olarak doğada yerini alıyor. Sizde cihazlarınızda bulunan gereksiz fotoğrafları temizleyerek ve arkadaşlarınızı da teşvik ederek e-atık temizliğine katkıda bulunabilirsiniz!

  10. Dijital Ayak İzi Testi
  1. İnternete her gün girer misin?
    1. Evet
    2. Hayır
  2. İnternette kaç saat çevrimiçi kalırsın?
    1. 2 saatten çok
    2. 2 saatten az
  3. İnternete telefondan da bağlanıyor musun?
    1. Evet
    2. Hayır
  4. İnternette şarkı paylaşır mısın?
    1. Evet
    2. Hayır
  5. İnternette video paylaşır mısın?
    1. Evet
    2. Hayır
  6. Forum sayfalarındaki tartışmalara katılır mısın?
    1. Evet
    2. Hayır
  7. Okuduğun haberler için yorum yapar mısın?
    1. Evet
    2. Hayır
  8. Anlık ileti alıp gönderir misin?
    1. Evet
    2. Hayır
  9. Sohbet eder misin?
    1. Evet
    2. Hayır

Değerlendirme

Kaç adet a, kaç adet b yanıtınızın olduğunu sayın. a şıkkı sayınızı 2, b şıkkı sayınızı da 1 ile çarpın. Daha sonra her iki puanı toplayın. Bu sizin İnternet ortamındaki Dijital Ayak İzi Puanınız olacak.

9 ise; Dijital ortamda ayak izlerin çok yoğun olmasa da var. Yanıtlarını gözden geçir. İnternette paylaştığın bazı şeyler senin güvenliğin için riskleri de beraberinde getirir. İzlerinin azlığı az risk taşısa da özel bilgilerini paylaşırken yine de çok dikkatli davranmalısın.

10 - 14 arasında ise; Dijital ayak izin oldukça yoğun. Hemen paylaşımlarını gözden geçirmelisin ve bundan sonrası için internette kendini korumak konusunda çok daha hassas davranmalısın. Yanıtlarına yeniden bak. Sence, internet ortamında dijital ayak izini arttıran davranışlar hangileri? Sence neler yapmalısın?

15 - 18 arasında ise; Dijital ortam yani internet senin ayak izlerinle dolu! İnternette neler paylaşıyorsun? Şimdi bu sorunun yanıtını düşün ve durumunu değerlendir. Henüz geç kalmış sayılmazsın ama bundan sonrası için bazı kararlar almalı ve bu kararları uygulamalısın. Artık, İnternete girdiğin andan itibaren güvenli davranmalı, kendi saygınlığına zarar verecek davranışlardan uzak durmalısın. Unutma, dijital ortamdaki ayak izlerin silinmez. Kendine bir liste yap ve bu listeye ‘çevrim içiyken yapmaman gereken kuralları’ yaz. Bu listeyi bilgisayar başındayken görebileceğin bir yere as ve dijital ayak izini kontrol altına al.