Haberler

Yargıtay Birinci Başkanı Üniversitemize konuk oldu

29 Kasım 2019

Hukuk Fakültemizin düzenlediği “Hukuk ve Ceza Yargısında Yargıtay Kararlarında Kanun Yolları” panelinin açılış konuşmasını Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit yaptı.

“Hukuk ve Ceza Yargısında Yargıtay Kararlarında Kanun Yolları” paneli öncesi konuşma yapan Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit “İstinaf Mahkemeleri 20 Temmuz 2016 tarihinde faaliyete girdiğinde Türkiye’de 12 bin hakim ve savcı vardı. 4 bin hakim ve savcı hain Feto örgütünün üyesi olmaktan ötürü yargılandılar ve atıldılar. Birçoğu hakkında da ceza verildi. 12 bin olan hakim ve savcı sayımız bu süreçte 8 bine indi. 1000 kişinin de emeklilik ve başka nedenlerden ayrılmasından ötürü 7 bin kişi kaldı. Şu anda 21 bin hakim ve savcımız bulunuyor. 1-3 yıl arasında kıdemleri var. Çok çalışmak suretiyle yargı ve adaleti gerçekleştireceğiz. Adalet her şeyimiz. Devletin temeli adalettir. Devletin devam ve varlığıyla adalet arasında doğrudan ilişki vardır” dedi.

Bölge Adliye mahkemelerindedevreden dosya sayısı katlanarak artmaktadır

Cirit konuşmasında hukuk sistemine dair önemli açıklamalar yaptı:
Bölge adliyelerinin arşivindeki dosyalar büyük hızla artmaktadır. 2017 yılı sonunda Bölge Adliye mahkemelerinde devreden dosya sayısı 183 bin 40 iken 2018 yılı sonunda bu sayı 1,5 kat artmıştır. Bu sayıların yıl be yıl katlanmaması için tedbirler alınmalıdır. Bu konudaki etkili sonuçlar alınamamasının nedeni hukuki ithilafların tamamının yargı içinde çözülmesinden kaynaklanmaktadır. İleri demokratik ülkelerde hukuk davaları adil bir filtreleme sistemi, ceza pazarı ve arabuluculuk ve tahkimle mahkeme önüne gelmeden çözülmektedir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri son yıllarda bizde de denenmeye başlandı. Ancak daha çok yol kat etmemiz gerekmektedir.

Yargıya güven konusunda ise Cirit şöyle konuştu: “Birçok yerde bana mal edilen ‘Yargıya güven yüzde 70’lerden yüzde 30’lara düştü’ meselesi bir toplantıda HSK Başkanvekilimiz tarafından ifade edildiğinde cevabım şu oldu: Bu rakam doğru değil çünkü alternatif uyuşmazlık çözümleri varken kimse bunlara gitmiyor. Herkes mahkemede çözüm arıyor.”

Yargıya güveni Fetö çetesi ciddi derecede düşürdü

Cirit konuşmasında yargıdaki Fetö etkisinden de söz etti: “2008-2013 yılları arasında yargıyı ele geçiren Fetö çetesi hukuku silah gibi kullanarak 5 milyona yakın insanı yasaya aykırı olarak dinlemiştir. Arama, el koyma, telefon dinleme, tutuklama gibi tedbir kararlarındaki uygulamaları ve davalardaki kararları nedeniyle yargıya güveni ciddi derecede düşürmüşlerdir.

Fetö çetesinin yargıdan ayıklanmasıyla çok genç bir kadroyla yola devam ediyoruz. Çok çalışarak, çok daha iyi işleyen adalet sistemine doğru ilerleyeceğiz. Yargı Paketi de alternatif hukuk sistemlerini geliştirmemize katkı sağlıyor. Kamu da bilinçlenerek yargımızı meşgul etmemeli, alternatif hukuk sistemlerine yönelmelidir.”

Cirit’in konuşmasının ardından Mütevelli Heyet Başkanımız Bekir Okan ve Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Koçak, Cirit’e teşekkür plaketi takdim etti.

Galeri