Haberler

Çin Yeni Yılı O’Mutfak’ta kutlandı

23 Şubat 2018

Konfüçyus Enstitüsü ile Gastronomi Bölümümüz iş birliğinde 22 Şubat 2018 tarihinde, O’ Mutfak’ta düzenlenen workshop’ta Çin mutfağından seçilen yemeklerle Çin Yeni Yılı kutlandı. Yemekleri Gastronomi Bölümü hocaları, öğrencileri ve katılımcılar birlikte pişirdi.

Çinliler hem ay hem de güneş takvimini kullanmaktadırlar. Festival ve bayramlar ay takvimine göre ayarlanırken, geriye kalan tüm etkinliklerde güneş takvimi kullanılmaktadır. Güneş ve ay takvimi arasında oluşan farktan dolayı Çin’de her sene yeni yıl değişik bir günde kutlanmaktadır. Bu kutlama Çin’de Bahar Bayramı olarak adlandırılmaktadır. Yeni yıl baharla, yani doğanın canlanmasıyla başlamaktadır. Her yeni yılda ülkede 7 gün resmi tatil ilan edilmektedir ve bu 7 günü Çinliler “altın hafta” olarak adlandırmaktadırlar.

Çin Yeni Yılı, insanların aileleri ve dostları ile bir arada olduğu en önemli geleneksel bayram olarak kutlanmaktadır. Yeni yıl gelince Çin’de caddeler süslenmekte, insanlar aslan dansı ile yeni yılı karşılamakta, havai fişekler atılmaktadır. Kutlama için bir araya gelen Çinli aileler “Jiaozi” olarak adlandırdıkları Çin mantısını yapıp birlikte yemektedirler.

12 Hayvanlı Çin Ay Takvimi'ne göre bu yıl 16 Şubat’ta Horoz Yılı'nı geride bırakarak, Köpek Yılı'na girilmiştir. Köpek Yılı Çin hayvan burçlarına göre bilgelik, dostluk ve sabrı temsil etmektedir. Bu yıl doğanlar Köpek burcundan kabul edilmektedir.

Galeri