Haberler

Action Kashkarikas, Gastronomi Bölümümüzün desteğiyle ilk kez İstanbul’da!

20 Mart 2017

Türk Sefarad Mutfağı’nın Fransa’da ilk akla gelen ismi eğitmen-şef ve yazar Sibel Cuniman Pinto’nun son projesi Action Kashkarikas, Gastronomi Bölümümüzün desteğiyle 22-24 Mart 2017 tarihleri arasında İstanbul’da etkinliklerine başlayacak. Avrasya Aşçılar Derneği projenin diğer destekçisi. Ayrıca İstanbul Gastronomi Merkezi ve Sahan Restoran’dan alınan destekle büyüyen sinerji sayesinde projenin çok sayıda insana ulaşması hedefleniyor. Projede amaç, gıda israfının etik, sosyal, ekonomik ve ekolojik yönlerine dikkat çekerek farkındalık yaratmak, doğru ve yaratıcı uygulamaları paylaşarak tüketiciyi bilinçlendirmek ve oluşumu eğitsel bir platforma taşıyarak genç nesillere bilgi aktarmak.

Projeye ismini veren ‘kashkarikas’ başta olmak üzere meyve-sebze kabukları, kalan yemekler, düşük maliyetli yerel malzemelerle yapılabilecek lezzetli, sağlıklı dünya mutfaklarından örneklerin öğretileceği workshoplar 22 Mart 2017 Çarşamba günü Tuzla Kampüsümüzde, 23 Mart 2017 Perşembe günü Hasanpaşa Kampüsümüzde, 24 Mart Cuma günü Istanbul Gastronomi Merkezi Eyüp’te gerçekleştirilecek. Etkinlik 24 Mart 2017 Cuma akşamı Sahan Restoran Ataşehir’de yapılacak gala yemeği ile sonlanacak.

Projenin 2017 etkinliklerinden elde edilecek gelirin tümünde olduğu gibi, workshop ve gala yemeğinin geliri de, açlık ve yoksullukla mücadele eden dünya çocuklarına destek veren Action Against Hunger (Açlıkla Mücadele Örgütü) yardım kurumuna aktarılacak.

İlk ayağı ocak ayında San Miguel de Allende-Meksika’da, geçen ay da Paris-Fransa’da gerçekleştirilen Action Kashkarikas uluslararası sosyal sorumluluk projesinin kurucusu Sibel Cuniman Pinto, daha önce Türk Sefarad Mutfağı üzerine yazdığı kitaplaştırılmış üniversite teziyle dünya üçüncüsü olmuştu. Fransa'da Türk ve Türk Sefarad Mutfağı’nı başarıyla temsil eden Pinto, dünyaca ünlü aşçılık okulu Le Cordon Bleu Enstitüsü’nde Türk mutfak kültürü dersleri de veriyor. İsrafı önlemeyi ve açlıkla mücadeleye katkı sağlamayı amaçlayan Pinto Kashkarikas projesini, geniş ailelerini kısıtlı bütçeyle doyurmaya çalışan kadınlara ithaf ediyor.

Kashkarikas nedir, neden Kashkarikas?

Projeye ismini veren Türk-Sefarad mutfağının amblem yemeği kabak kabuğu ‘kashkarikas’ gerçek bir dönüşüm yemeği. Zaten bu nedenle israfı önlemeyi amaçlayan projesine bu yemeğin adını vermiş Pinto. Tarife göre kabağın içi dolma veya börek yapımında kullanılırken kabağın kabukları israf edilmiyor, ekşi-tatlı zeytinyağlı bir giriş, iştah açıcı bir meze yemeği olarak sofralara geliyor.